Πυροβόλησαν στο λαιμό τον 19χρονο Τσαρνάεφ και δεν μπορεί να μιλήσει!

«Έχουμε ένα εκατομμύριο αναπάντητα ερωτήματα…». Η συγκεκριμένη φράση του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Πάτρικ Ντιβάλ, καταδεικνύει την αγωνία που επικρατεί στις Αρχές αλλά και στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, καθώς όλα πλέον εξαρτώνται από την πορεία της υγείας του 19χρονου Τζοκάρ Τσαρνάεφ.

Ο νεαρός Τσετσένος νοσηλεύεται σε κλινική της Βοστόνης σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δεύτερος ύποπτος που συνελήφθη

για τη διπλή βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη φέρει τραύμα στον λαιμό και τη γλώσσα, καθώς και στο ένα του πόδι, με αποτέλεσμα να έχει χάσει αρκετό αίμα και να έχει εξασθενίσει ο οργανισμός του.

Ειδικό ανακριτικό κλιμάκιο του FBI περιμένει τη στιγμή όπου ο 19χρονος θα ανακτήσει τις αισθήσεις του προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα η ανακριτική διαδικασία. Οι Αρχές ευελπιστούν ότι θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι σχετικά με τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης, που είχε τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς και 170 τραυματίες, με πολλούς από αυτούς ακρωτηριασμένους.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, οι πράκτορες του FBI, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον 19χρονο ενδέχεται να ζητήσουν «εξαίρεση για λόγους δημόσιας ασφάλειας». Αυτό σημαίνει ότι ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ δεν θα μπορεί επικαλεστεί τα λεγόμενα «δικαιώματα Μιράντα», δηλαδή να αρνηθεί να μιλήσει στους αστυνομικούς και να γίνει η ανάκριση παρουσία του συνηγόρου του. Από την πλευρά της, η υπερασπιστική γραμμή θα επικαλεστεί τα ελαφρυντικά του μικρού της ηλικίας και της διανοητικής του κατάστασης για να αντιμετωπίσει την πιθανή απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή

Αδύνατη η επικοινωνία

Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Πάτρικ Ντιβάλ σε δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε στην αδυναμία του συλληφθέντα να επικοινωνήσει με το περιβάλλον.

«Τόσο εγώ όσο και οι Αρχές έχουμε μια σειρά από λόγους να ελπίζουμε ότι ο ύποπτος θα επιβιώσει, καθώς υπάρχουν ένα εκατομμύριο ερωτήματα, και αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Ντιβάλ. «Υπάρχουν ακόμα μέρη της έρευνας, όσον αφορά την πληροφόρηση και τα αποδεικτικά στοιχεία, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί», είπε συμπληρώνοντας ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

Είχαν ακόμη έξι βόμβες

Τα δύο αδέρφια που θεωρούνται ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης είχαν στην κατοχή τους έξι βόμβες, ένα πιστόλι και ένα τουφέκι κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους, όταν σκοτώθηκε ο μεγαλύτερος από αυτούς, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

«Είχαν τουλάχιστον έξι βόμβες», είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Γουότερταουν, Έντουαρντ Ντεβό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Βρήκαμε μια χύτρα ταχύτητας, η οποία εξερράγη κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν στο αυτοκίνητο των αδελφών Τσαρνάεφ δύο αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που οι δράστες δεν πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν.

Σύμφωνα με τον Ντεβό, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης αντηλλάγησαν περισσότεροι από 200 πυροβολισμοί μέσα σε διάστημα 5-10 λεπτών.

Δημόσιος δικηγόρος υπεράσπισης

Στο μεταξύ χθες ανατέθηκε Δημόσιος δικηγόρος υπεράσπισης στον Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Η Μίριαμ Κόνραντ, επικεφαλής του γραφείου της Βοστόνης που αντιπροσωπεύει υπόπτους εγκληματικών πράξεων οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο, δήλωσε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «έχουμε ενημερωθεί πως το γραφείο θα αναλάβει την υπόθεση μόλις ασκηθούν οι ποινικές διώξεις».

Η Κόνραντ δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μια πηγή που συμμετέχει στην έρευνα αποκάλυψε ότι οι αξιωματούχοι ήλπιζαν να καταθέσουν μηνύσεις κατά του Τσαρνάεφ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Η πηγή δήλωσε επίσης ότι ο 19χρονος φέρει τραύματα από πυροβολισμό στο λαιμό και δεν είναι σε θέση να μιλήσει εξαιτίας σοβαρής ζημιάς στη γλώσσα.

Δηλώσεις καταδίκης

«Οι δράστες των πράξεων αυτών δεν είναι κοινοί εγκληματίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά αποτελούν τρομοκράτες που στόχο έχουν να βλάψουν και να σκοτώσουν αθώους Αμερικανούς πολίτες», δήλωσαν ομόφωνα οι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν της Αριζόνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνα και η Κέλλυ Αγιότ του Νιου Χάμπσιρ.

Δεν του διάβασαν τα δικαιώματά του

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, οι αστυνομικές αρχές δεν διάβασαν στον 19χρονο τα δικαιώματά του, όπως συνήθως γίνεται κατά τη σύλληψη εγκληματιών ώστε οι δηλώσεις τους να είναι αποδεκτές από το δικαστήριο. Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαιρέσει αυτό το ατόπημα, αφού επρόκειτο για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και θα ανακρίνει εκτενώς τον ύποπτο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότεροι εκρηκτικοί μηχανισμοί ή άλλοι συνεργοί.

Τραυματίας αστυνομικός

Οι Αρχές πιστεύουν ότι τα αδέρφια Τσαρνάεφ είναι υπεύθυνα για τον τραυματισμό ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών στο Γουότερταουν. Ο Ρίτσαρντ Ντόναχιου νοσηλεύετε σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Οι λήψεις από το ελικόπτερο

Στον εντοπισμό του δεύτερου δράστη των επιθέσεων στη Βοστόνη συμμετείχε και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας, εξοπλισμένο με θερμική κάμερα, βοηθώντας τις επίγειες δυνάμεις για το σημείο στο οποίο βρίσκονταν κρυμμένος ο Τζοκάρ Τσαρνάεφ. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ο νεαρός ήταν ξαπλωμένος μέσα στη βάρκα όπου είχε καταφύγει τραυματισμένος.

Δείτε τις εικόνες:

Πηγή: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα