Ποινική δίωξη στον υποψήφιο για τον Δήμο Ελληνικού Χ. Κορτζίδη

Με τη «σκιά» της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος θα βρεθεί τελικά στο β’ γύρο των εκλογών στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ο νυν δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος παρότι είδε να μειώνονται οι δυνάμεις του μετά την τραγωδία στο λούνα παρκ όπου έχασε τη ζωή του ένας 13χρονος, κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 33,02% διεκδικώντας και πάλι τη δημαρχία.

Ο κ. Κορτζίδης ο οποίος βρέθηκε στη δεύτερη θέση, 11 μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του Γιάννη Κωνσταντάτο που πήρε 42,03%, είναι πλέον αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση του λούνα παρκ που

αποτέλεσε την παγίδα θανάτου για τον άτυχο 13χρονο.

Σε βάρος του ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος μετά το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που καταλόγιζε ευθύνες στο Δήμο Ελληνικό αλλά και τον ίδιο το δήμαρχο για τη λειτουργία του λούνα παρκ. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι ουδέποτε κατατέθηκε μελέτη για το εάν είναι κατάλληλος ο χώρος για την λειτουργία του λούνα παρκ, κάτι που όπως σημειώνεται έπρεπε να γίνει προτού φτάσει το θέμα της εκμίσθωσης του χώρου στο δημοτικό συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νόμος. Ευθύνη επιρρίπτεται στον δήμο και για το γεγονός ότι δεν συστάθηκε ποτέ η αρμόδια Επιτροπή η οποία θα έκανε τον έλεγχο για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων του Λούνα Πάρκ, η οποία και θα ενέκρινε την άδεια λειτουργίας

Οι διαπιστώσεις σχετικά με τη νομιμότητα εγκατάστασης και λειτουργίας του λουναπαρκ, όπως περιγράφονται στο πόρισμα, είναι συνοπτικά οι εξής:

Η παραχώρηση – εκμίσθωση από τον δήμοΕλληνικού – Αργυρούπολης, κοινόχρηστωνχώρων για την εγκατάσταση και λειτουργία τουλούνα παρκ, επί του δημοτικού πάρκουΑφροδίτης (Διομήδη Κομνηνού) το 2013, καθώςκαι έναντι της υπεραγοράς στο τέρμα της Λ.Κύπρου παλαιότερα (2011), με απευθείαςσυμφωνία, έγινε μη νόμιμα. Οι αποφάσεις τουΔημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκαν σε διατάξειςπου δεν εφαρμόζονται για την εγκατάσταση καιλειτουργία λούνα παρκ, αλλά μόνο σεπεριπτώσεις παραχώρησης δημοτικών χώρωνγια επιστημονικούς ή καλλιτεχνικούς σκοπούς.

Δεν εκδόθηκε άδεια λειτουργίας καιεγκατάστασης λούνα παρκ στην «HAPPY FUNΕΠΕ» από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούποληςκαι συνεπώς η μισθώτρια εταιρεία, μη νομίμωςεγκατέστησε και λειτούργησε στονπαραχωρηθέντα κατά τα ανωτέρω δημοτικόχώρο τη δραστηριότητα λούνα παρκ, καθ” όλητη διάρκεια χρήσης του συγκεκριμένου χώρου.

Ο χώρος που χρησιμοποιούσε η εταιρεία, ήταν 2.450μ2, έναντι των 700μ2 που είχαν μισθωθεί. Δεν υποβλήθηκε από τη μισθώτρια εταιρείααίτηση για χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καιάδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούναπαρκ, παρά τη μίσθωση του χώρου για τονσκοπό αυτό και την εγκατάσταση και λειτουργίατης συγκεκριμένης δραστηριότητας.Οι υπηρεσίες και τα όργανα του δήμου, παρά τογεγονός ότι εισέπρατταν τακτικά το μίσθωμααπό τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δενπροέβησαν σε καμία ενέργεια για τηναποκατάσταση της νομιμότητας καισυγκεκριμένα στην πρόσκληση τουενδιαφερόμενου (μισθωτή) για την υποβολή τωνπροβλεπόμενων δικαιολογητικών αδειοδότησηςτης εγκατάστασης, άλλως στην αποβολή τουαπό τον παραχωρηθέντα χώρο και τη μονομερήάρση της σχετικής παραχώρησης.

Λόγω του ότι δεν εκδόθηκε ποτέ άδειαλειτουργίας και εγκατάστασης λούνα παρκ δενελέχθησαν αν ο παραχωρηθείς χώρος πληροί τις ελάχιστες αποστάσεις από νόμιμες κατοικίες,ούτε εξετάστηκαν κρίσιμα ζητήματα όπως ηπροστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώςστην προκειμένη περίπτωση υπάρχει γειτνίασητης εγκατάστασης με δασικού χαρακτήραέκταση, καθώς και η επίδραση της επίμαχηςεγκατάστασης στις εν γένει λειτουργίες της πόλης.

Παρά τη δραστηριοποίηση της επιχείρησης άνευ αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας, γεγονός που ήταν στις υπηρεσίες του δήμου γνωστό, ο δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν μη νόμιμα, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει ότι ο δήμαρχος όφειλε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διαπίστωση της άνευ αδείας λειτουργίας, να παράσχει στο αρμόδιο όργανο (Α.Τ Ελληνικού) την εντολή για τη σφράγιση της εγκατάστασης.

Πηγή: zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα