Κέντρο Ημέρας του ΚΕΕΛΠΝΟ για εκδιδόμενα άτομα

Την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για εκδιδόμενα άτομα και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, HIV οροθετικά άτομα, μετανάστες, άστεγοι, ανασφάλιστοι, θύματα κακοποίησης και άτομα που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό) ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στην αίθουσα τελετών του υπουργείου Υγείας.

Σκοπός της δημιουργίας του Κέντρου «Open Doors

– Ανοιχτές Πόρτες» αποτελεί η πρόληψη του HIV/AIDS, των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και η ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ωφελούμενων.

Σύμφωνα με την Δρ Ιωάννα Παυλοπούλου, Κοινωνιολόγος-Ψυχολόγος, διευθύντρια του Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, στους στόχους λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση των ωφελούμενων, η σταδιακή ένταξη και συμμετοχή των ωφελουμένων ατόμων στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα από την ενδυνάμωσή τους, την αναγνώριση και ανάδειξη των δεξιοτήτων τους και τη διασφάλιση των ατομικών τους δικαιωμάτων και η ανάληψη γενικότερων δράσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αποστιγματοποίηση των ωφελούμενων και στην εκπαίδευση της κοινότητας.

Η Κωνσταντίνα Παναγοπούλου, Ψυχολόγος, Θεραπεύτρια Οικογένειας στο Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφερόμενη στη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας και στις υπηρεσίες που θα προσφέρει, διευκρίνισε ότι πρόκειται για:
Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες πρόληψης – περιποίηση τραυμάτων, υπηρεσία δωρεάν τεστ εγκυμοσύνης/εξέτασης για τον ιό HIV/AIDS και Ηπατίτιδες, συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν και μετά τα τεστ, παροχή δωρεάν προφυλακτικών και συρίγγων.
Συμβουλευτικές και Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο ατόμου και ομάδας.
Εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες – εκπαίδευση σε κοινωνικές και εργασιακές δεξιότητες, εργοθεραπεία.
Ψυχαγωγικές δραστηριότητες – ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, οργανωμένες εξόδους /εκδρομές, απογευματινές δραστηριότητες Κοινωνικής Λέσχης.
Eλαφρά σίτιση.
Δυνατότητα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.
Ολιγόωρη κατάκλιση.
Συμμετοχή των ωφελούμενων σε εθελοντική εργασία.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υλοποιεί τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας «Open Doors-Ανοιχτές Πόρτες» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013» (κωδ. Πρόσκλησης 14).

Στην παρουσίαση του Κέντρου Ημέρας παρέστησαν η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή και η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας,

Keywords
Τυχαία Θέματα