Η Μέρκελ δείχνει τα «δόντια» της στην Τουρκία – Εκφράζει επιφυλάξεις για ένταξη της Τουρκίας

Ήρθε η σειρά της Τουρκίας να πάρει μια γεύση από την σιδηρά κυρία της Ευρώπης που ακούει στο όνομα Μέρκελ… Με σημερινές της δηλώσεις ξεκαθαρίζει ότι δρόμος της ένταξης των γειτόνων δεν θα είναι εύκολος. Αντίθετα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος.

Συγκεκριμένα εξέφρασε τις επιφυλάξεις που τρέφει όσον αφορά το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της επικείμενης διήμερης επίσκεψής της

στην Άγκυρα, προσθέτοντας μάλιστα πως θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή «κεφάλαιο» με την Άγκυρα.

Οι δηλώσεις – επιφυλάξεις είναι σημερινές ενώ την Κυριακή, σε λίγες ώρες, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκινά διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα. Δήλωσε η Μέρκελ:

«Πιστεύω πως ένας μακρύς δρόμος διαπραγμάτευσης βρίσκεται μπροστά μας. Μολονότι είμαι σκεπτική, συμφώνησα στη συνέχιση των ενταξιακών διαβουλεύσεων [με την Τουρκία]. Εμπλεκόμαστε σε αυτές [τις επαφές] με ανοιχτό αποτέλεσμα».

Για την ιστορία: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, αλλά «πάγωσαν» εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος και των αντιρρήσεων από Παρίσι και Βερολίνο. Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόνο ένα από τα 35 προαπαιτούμενα «κεφάλαια» που πρέπει να υλοποιήσει κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος. Μόνο 13 από αυτά δεν μπλοκάρονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.

Θυμίζουμε τις διαθέσεις της κ. Μέρκελ: Τάσσεται υπέρ μίας «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι μια σχέση πλήρους ένταξης της Τουρκίας.

Από την πλευρά της Τουρκίας που ελπίζει: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει πως η Ε.Ε. θα «χάσει» την Τουρκία εάν δεν τη δεχθεί στους κόλπους της έως το 2023. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει σε αυτή τη λογική.

Keywords
Τυχαία Θέματα