Η κυβέρνηση ζητάει από τους πολίτες να «καρφώσουν» τις εισφορές υπέρ τρίτων

Στους πολίτες στρέφεται η κυβέρνηση για να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις χρεώσεις υπέρ τρίτων. Από χθες Τρίτη τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ggevm.cloudapp.net του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ή ανώνυμα τις εισφορές που καταβάλλουν υπέρ τρίτων, αλλά και να εκφράζουν τις απόψεις τους για αυτές. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπουργεία επικαιροποιημένο κατάλογο με τις χρεώσεις υπέρ

τρίτων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή, η τρόικα επέμεινε στη δημιουργία και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η λειτουργία της πλατφόρμας μάλιστα αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ η οποία αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούλιο.

Συνολικά οι χρεώσεις υπέρ τρίτων -κάποιες εκ των οποίων έχουν καταργηθεί- υπολογίζονται σε περίπου 200. Υπάρχουν για παράδειγμα χρεώσεις όπως 2% επί της αξίας του παραγόμενου ελαιολάδου υπέρ δακοκτονίας ή χρεώσεις 0,5% επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων υπέρ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης η απαραίτητη επεξεργασία και σε συνεργασία με την τρόικα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα