Η φρίκη επιστρέφει; Καταγραφή των Εβραίων ζητούν οι ακροδεξιοί στην Ουγγαρία

Ο επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Ουγγαρίας, του ακροδεξιού Γιόμπικ, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να καταρτίσει έναν κατάλογο με τους Εβραίους που αποτελούν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια». Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις της εβραϊκής κοινότητας, με μέλη της να κάνουν λόγο για μνήμες από τις φασιστικές πολιτικές που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα.

Ο ηγέτης του Γιόμπικ, Μάρτον Γένγεσι, δήλωσε ότι ο κατάλογος είναι απαραίτητος εξαιτίας της αυξημένης έντασης μετά την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ

και παλαιστινιακών ομάδων στη Λωρίδα της Γάζας και θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέλη του κοινοβουλίου εβραϊκής καταγωγής.

Οι αντίπαλοι του Γιόμπικ συχνά επικρίνουν το κόμμα για τις αντισημιτικές του ανακοινώσεις και τη σκληρή στάση του απέναντι στη μειονότητα των Ρομά, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό εν όψει των εκλογών του 2014.

«Είμαι επιζών του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο Γκούσταβ Ζόιταλ, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ούγγρων Εβραίων. «Για τους ανθρώπους όπως εγώ αυτό προκαλεί ωμό φόβο, παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται για πολιτικούς σκοπούς. Είναι το όνειδος της Ευρώπης, το όνειδος του κόσμου».

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα