Γιώργος Δαλαμαρίνης : «Συστράτευση και κοινό όραμα για όλη την Πελοπόννησο»

Τους στόχους αλλά και τις στρατηγικές που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα και θα επηρεάσουν θετικά την οικονομία ολόκληρης της Πελοποννήσου, ανακοίνωσε στα μέλη και στους συνεταιριστές της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Δαλαμαρίνης, κατά την διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου στο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης στην Κόρινθο.

«Η Συνεταιριστική

Τράπεζα Πελοποννήσου, δεν σταματά να επενδύει στον ανθρώπινο παράγοντα και θα συνεχίσει να αποτελεί τον σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την Πελοπόννησο».

Ο κ. Δαλαμαρίνης, έκανε τον απολογισμό της χρήσης που έκλεισε, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στο όραμα της Διοίκησης και ανέπτυξε σε γενικές γραμμές τις κατευθύνσεις του επιχειρηματικού σχεδίου 2013 – 2017. Εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας που είναι το βασικό και απαραίτητο εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδίου της διοίκησης και των στελεχών της τράπεζας, ενώ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση : « Η Πελοπόννησος δεν χρειάζεται σωτήρες. Έχει τράπεζα και αυτή είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

«Αγαπητοί συνεταιριστές,

Φίλες και φίλοι,

Πριν από έναν χρόνο, όλοι μαζί συστρατευτήκαμε για να οδηγήσουμε την Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου σε μια νέα εποχή. Όλοι μαζί ενωμένοι, προσπαθήσαμε να εντάξουμε το μόνο αξιόπιστο Πιστωτικό Ίδρυμα της Πελοποννήσου, σε μια τροχιά αναδιοργάνωσης, σταθερότητας και ανάπτυξης. Όλοι μαζί δημιουργήσαμε μια άτρωτη ασπίδα, απέναντι στις οικονομικές πιέσεις των καιρών και στις διαθέσεις των ξένων να «κατακτήσουν» οικονομικά όσα υγιή κομμάτια της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ενεργά και μπορούν ακόμη να αντιμάχονται.

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που ανέλαβε η νέα Διοίκηση. Μέσα σε αυτό το 12μηνο, οι συνεργάτες μου κι εγώ θέσαμε σε εφαρμογή το αναλυτικό πλάνο που σχεδιάσαμε και εγκρίναμε όλοι μαζί σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Σε αυτό το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, πιστεύω ότι έχουμε επιτελέσει αξιόλογα βήματα προς όφελος της Τράπεζας. Οι αποφάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ήταν δύσκολες. Ήταν όμως απαραίτητες. Σήμερα, επιχειρώντας ένα απολογισμό, μπορώ να πω σε όλα τα μέλη μας, ότι αυτή την χρονιά, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, άλλαξε. Θωρακίστηκε σε διάφορα επίπεδα, εσωτερικά και εξωτερικά, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς αυτοελέγχου, χωρίς να χάνει την ευελιξία της. Και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καταφέραμε να αναδείξουμε την τράπεζά μας, ως ένα υγιές πιστωτικό ίδρυμα, με ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση, χρήσιμο και αναγκαίο για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αγαπητοί συνεταιριστές,

Οι κλυδωνισμοί στην ελληνική οικονομία, αυξήθηκαν σε όλα τα επίπεδα.

Οι πρώτες εβδομάδες της νέας διοίκησης συνέπεσαν με το διάστημα της πολιτικής αστάθειας που επηρέασε σημαντικά το τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα τις συνεταιριστικές τράπεζες. Οι ραγδαίες εξελίξεις του περσινού καλοκαιριού σε ορισμένες περιπτώσεις μας υποχρέωσαν να αλλάξουμε στρατηγικές αποφάσεις και προτεραιότητες.Είναι πασιφανές πως αργά και σταθερά οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς μονοπωλίων στις τράπεζες. Τόσο εγώ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξουν ιδρύματα που θα κληθούν να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κανείς, από όσους γνωρίζουν, δεν τρέφει αυταπάτες. Αυτόν τον κομβικό ρόλο, δεν πρόκειται να τον αναλάβουν οι συστημικές τράπεζες.

Η στήριξη στους μικρούς, ήταν η αιτία ίδρυσης του δικού μας πιστωτικού ιδρύματος.

Και αυτή η ιδέα βοήθησε στην ραγδαία εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό και το 2012, έπρεπε να θωρακίσουμε την τράπεζα εκ των έσω, για να έχουμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε μια αξιόπιστη λύση στην οικονομία της Πελοποννήσου. Αποφασίσαμε να συγκρατήσουμε την ραγδαία εξέλιξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιο αναδιοργάνωσης. Εργαστήκαμε σκληρά με γνώμονα τη δημιουργία υποδομών, την τήρηση αρχών και τη θεμελίωση ισχυρών εσωτερικών κανονισμών. Αυτή η ριζική αναδιάρθρωση κρίθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε μια πιο ορθολογική εταιρική διακυβέρνηση. Την τελευταία διετία, παρατηρήθηκαν ορισμένα προβλήματα δυσλειτουργίας, που οφείλονται στη ταχεία ανάπτυξη της τράπεζας, και ιδιαίτερα στην επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της. Παράλληλα η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου έπρεπε να ευθυγραμμισθεί με τις επιταγές του θεσμικού πλαισίου αλλά και να συμμορφωθεί στις επισημάνσεις των εποπτικών αρχών. Όμως, πάνω από όλα, έπρεπε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη διάκρισης των λειτουργιών και την τήρηση της ιεραρχικής δομής.

Καταφέραμε μέσα στην χρονιά που μας πέρασε να θέσουμε σε εφαρμογή τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης, αλλά και το νέο εταιρικό Οργανόγραμμα, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες και τα όρια ευθύνης και εποπτικού ελέγχου ανά υπηρεσιακή μονάδα. Ήδη έχουν ενταχθεί στην καθημερινή λειτουργία της τράπεζας, ο Κώδικας ηθικής συμπεριφοράς & δεοντολογίας, οι Κανονισμοί Πιστοδότησης Επιχειρήσεων, Αντιμετώπισης λογαριασμών σε καθυστέρηση, Ταμειακής λειτουργίας, Ασφάλειας της τράπεζας, τα εγχειρίδια «Διαδικασίες Πιστοδοτήσεων» και «Διαδικασίες Καταθέσεων» καθώς και το Σύστημα Πληροφοριών Διοίκησης. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο συγκεκριμένα έργα που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την παραγωγική διαδικασία. Η τυποποίηση προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται στους πελάτες και η εκμετάλλευση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των δυνατοτήτων του πληροφορικού μας συστήματος.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών μας. Δεν θέλω να σας κουράσω διαβάζοντας νούμερα. Άλλωστε όλοι έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε λεπτομερώς, μέσω της χρήσης του 2012 που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Αυτό που οι περισσότεροι μπορεί να μην έχουν πληροφορηθεί είναι πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, δεν υποχρεώθηκε να ζητήσει βοήθεια από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας, τον γνωστό ELA. Όλες οι τράπεζες, άντλησαν κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν.

Εμείς όχι!

Αντίθετα καταβλήθηκαν συστηματικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση βελτίωσης, συγκράτησης ή διόρθωσης των μεγεθών που επηρεάζουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Με ικανοποιητικά αποτελέσματα κινήθηκε και η συστηματική εκστρατεία προσέλκυσης νέων μεριδιούχων. Φυσικά αυτή η προσπάθεια πρέπει να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο την άντληση σημαντικού ύψους κεφαλαίων, που είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της τράπεζας και την εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου για την περίοδο 2013-2017. Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα είχε, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πλεονάζουσα ρευστότητα, ακολουθήθηκε συντηρητική πολιτική χορηγήσεων, έχοντας δύο στόχους: Την αποφυγή σημαντικής αύξησης έκθεσης σε μια περίοδο κρίσης και τη διατήρηση της ρευστότητας σε επίπεδα ασφαλείας.

Το ενεργητικό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου μέσα στο 2012, αυξήθηκε κατά 7,68%. Ειδικότερα, οι χορηγήσεις εμφάνισαν αύξηση 11,67%, ενώ διατηρήθηκε η ρευστότητα στα περυσινά επίπεδα. Αύξηση 12,15 εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε και ο δείκτης των καταθέσεων πελατών. Πολλές φορές βέβαια τα νούμερα δεν παρέχουν σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης, των αποτελεσμάτων και γενικότερα της πορείας μιας επιχείρησης. Και το λέω αυτό, γιατί την περσινή χρονιά είχαμε να διαχειριστούμε πιέσεις, σε διάφορα επίπεδα. Το τελικό αποτέλεσμα χρήσης εμφάνισε αρνητικό πρόσημο. Αυξήθηκε το μέσο επιτόκιο καταθέσεων λόγω της γενικής έλλειψης ρευστότητας και της έντασης του ανταγωνισμού των τραπεζών. Παράλληλα σημειώθηκε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εξ αυτού του λόγου σημειώθηκε μείωση της μέσης απόδοσης των χορηγήσεων. Παρόλα αυτά, το λειτουργικό αποτέλεσμα υπήρξε θετικό και στα ίδια επίπεδα με το 2011 και η ζημιά προκύπτει μετά τον υπολογισμό των αποσβέσεων και των αυξημένων προβλέψεων. Αναφορικά με τις προβλέψεις, θέλω να υπενθυμίσω στο σώμα, πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου κινείται και λειτουργεί κάτω από κανόνες και είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις οδηγίες των εποπτικών αρχών, που υποχρέωσαν όλες τις τράπεζες να προχωρήσουν σε επιπλέον προβλέψεις.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε δραστικά και αποτελεσματικά σε θέματα που χρήζουν άμεσης εποπτείας και λύσης. Πρώτα από όλα, η είσπραξη καθυστερημένων οφειλών. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην ενίσχυση του τμήματος καθυστερήσεων με προοπτική αναβάθμισής του σε διεύθυνση. Θεωρούμε πως με αυτή την κίνηση μπορούμε να επιτύχουμε βελτίωση της απόδοσής της. Επιπρόσθετα έχουμε έρθει σε επαφή με νομική συνεργαζόμενη εταιρεία ενώ υπάρχει πρόθεση συνεργασίας και με εισπρακτική εταιρεία.Και επειδή πολλοί βάζουν στο τραπέζι το ερώτημα των κατασχέσεων, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στα πλαίσια των κανονισμών και των επιτροπών θα λάβουμε όποιο μέτρο προβλέπεται από τη νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των μεριδιούχων.

Σε ότι αφορά την πολιτική επιτοκίων, όλοι γνωρίζετε ότι την περίοδο που ακολούθησε την αναστολή των αδειών των τριών συνεταιριστικών τραπεζών και μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης , ακολουθήθηκε μια πολιτική υψηλών επιτοκίων στην προσπάθειά να διατηρηθεί η ρευστότητά και να συγκρατηθούν οι καταθέσεις ή ακόμα περισσότερο να προσελκυστούν νέες. Βασική μας επιδίωξη το 2013 πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι η αύξηση των άτοκων ή χαμηλότοκων λογαριασμών όψεως και ταμιευτηρίου μέσω της προσέλκυσης λογαριασμών μισθοδοσιών ή συνταξιοδότησης. Αυτοί οι λογαριασμοί, ως υπόλοιπα, μπορούν να καλύψουν ποσοστό άνω του 25% των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας. Ο απώτερός μας στόχος είναι να διαμορφωθεί το μέσο επιτόκιο καταθέσεων κάτω του 4 %. Τα δε επιτόκια χορηγήσεων θα παραμείνουν σταθερά ενώ θα επιδιώξουμε την σταθερή μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη διατήρηση ενήμερων των ρυθμισμένων χορηγήσεων, με απώτερο στόχο την αύξηση της μέσης απόδοσης του συνόλου των χορηγήσεων σε επίπεδα άνω του 8,0%.

Αγαπητοί συνεταιριστές,

Όλοι μπορούμε πια να συμφωνήσουμε σε μια διαπίστωση. Την κρίση δεν την αντιμετωπίζεις μόνος! Γι αυτό και το σύνθημά μας για την επόμενη χρονιά είναι ένα : «ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ»!

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, οφείλει στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της, να συνεχίσει την επιτυχημένη διαδρομή, αυξάνοντας σταθερά το μέγεθός της.

Και θα το καταφέρει μόνο αν τα χρήματα των συνεταιριστών επενδυθούν στον τόπο μας, την Πελοπόννησο. Οφείλουμε σαν πιστωτικό ίδρυμα να επιδιώξουμε ενίσχυση της κεφαλαιακής μας επάρκειας, για να μπορέσουμε να δώσουμε καινούργια δάνεια που θα εξυπηρετούνται. Παράλληλα να αυξήσουμε τις εργασίες που αποφέρουν προμήθειες, όπως τα ασφαλιστικά προϊόντα, η κίνηση κεφαλαίων κ.α. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι : Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, είναι η προϋπόθεση για να υποστηριχτεί η ανάπτυξη της. Και μαζί της θα αναπτυχθεί ολόκληρη η Πελοπόννησος. Έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση σταθερών κεφαλαίων από μεγάλες επιχειρήσεις και από επιχειρηματίες που έχουν έδρα στην Πελοπόννησο. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για το 2013 ουσιαστικά αποτελεί ένα προπομπό του βασικού μας στόχου.

Την τριετία 2014-2016 φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ρυθμούς ανάπτυξης που θα μας σταθεροποιήσουν σε μέγεθος και αξιοπιστία και θα καταστήσουν την Τράπεζά μας ως βασικό οικονομικό παράγοντα της Πελοποννήσου. Και για να το καταφέρουμε αυτό οφείλουμε να διατηρήσουμε το χαμηλό λειτουργικό μας κόστος, να ενισχύσουμε τους ισχυρούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, και να λαμβάνουμε αποφάσεις με ευελιξία και ταχύτητα. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου οφείλει να παραμείνει αυτόνομη, απορρίπτοντας σχέδια συγχώνευσης με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες που θα αλλοιώσουν τον τοπικό της χαρακτήρα. Άλλωστε εδώ και καιρό έχουμε τονίσει προς πάσα κατεύθυνση πως πρέπει να παραμείνουμε αυτόνομοι. Κανείς δεν πρόκειται να αποκόψει την τράπεζα από τις τοπικές κοινωνίες.Γιατί εκεί είναι δομημένο το DNA της!

Οι συγχωνεύσεις ή οι απορροφήσεις τραπεζών και η δημιουργία μεγάλων σχημάτων θα δημιουργήσουν για μεγάλο διάστημα αναστάτωση στο συναλλασσόμενο κοινό.

Για μεν τους καταθέτες η συμπίεση των επιτοκίων θα τους οδηγήσει σε αναζήτηση αποδοτικότερων τοποθετήσεων, ενώ οι μειώσεις πιστοδοτικών ορίων και η δυσκαμψία στην εξέταση αιτημάτων θα ωθήσει τους πιστούχους σε αναζήτηση πιο ευέλικτων τραπεζών. Αντίθετα, πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα ή επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσουν υπέρ των μεριδιούχων και των πελατών μας.Ως βασικός οικονομικός πυλώνας της Πελοποννήσου, θα συνεχίσουμε να συστρατευόμαστε με την Περιφέρεια, βοηθώντας καταλυτικά στην συνολική προσπάθεια ανάπτυξης της Πελοποννήσου, συμμετέχοντας σε προγράμματα αξιοποίησης και διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων. Εδώ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχουν κορυφωθεί οι διαπραγματεύσεις με το επιτελείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και είμαστε ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία. Μάλιστα τους φιλοξενήσαμε στα τέλη Μαΐου και σε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση τους ενημερώσαμε για τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας. Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας.

Το 2013 είναι μια χρονιά στην οποία θα προχωρήσει και το σχέδιο επέκτασης της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ήδη είναι δεδομένη η απόφαση να μην επαναλειτουργήσει η Αχαϊκή Τράπεζα. Έτσι υπάρχει ανοικτό πεδίο για επέκταση του δικτύου μας στην Δυτική Πελοπόννησο, με λειτουργία υποκαταστημάτων στην Πάτρα και τον Πύργο. Αυτή η επεκτατική πολιτική έπρεπε να ήταν ήδη σε ισχύ. Όμως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια γενική αναστάτωση της αγοράς, που φρέναρε προσωρινά το όλο σχέδιο. Δεσμευόμαστε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και θα λειτουργήσουν Θυρίδες Καταθέσεων καλύπτοντας τις ανάγκες εξυπηρέτησης συναλλαγών μελών και πελατών της τράπεζας που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την δυνατότητα προσέγγισης νέων αγορών και άντλησης νέων καταθέσεων. Μάλιστα θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς τα μέλη και τους πελάτες της τράπεζας Πρόκειται για υπηρεσίες και προϊόντα που η τράπεζα μας μέχρι σήμερα είτε δεν παρείχε ή παρείχε σε μικρό βαθμό. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η διεύρυνση των προσφερόμενων ασφαλιστικών προϊόντων σε συνεργασία με τη ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και η διεύρυνση των εξυπηρετούμενων συναλλαγών πληρωμών στα ταμεία της τράπεζας και μέσω e-banking.

Φίλες και φίλοι,

Πρέπει όλοι να ταυτιστούμε και να αγωνιστούμε για να ανοίξουμε τη συνεταιριστική μας βάση. Και να για το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να προσελκύσουμε νέα μέλη, παρέχοντας τους πολλαπλά κίνητρα και οφέλη. Σ’ αυτές τις ενέργειες εντάσσεται και η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας η οποία θα έχει ως αντικείμενα τη δημιουργία και λειτουργία ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της οποίας θα προωθούνται σε προνομιακές τιμές προϊόντα και υπηρεσίες μελών της τράπεζας σε άλλα μέλη, ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Ακόμη, θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα προβολής και προώθησης εξαγωγικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού της Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο μάλιστα της ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου της τράπεζας, ένα μέρος των κερδών που θα προκύπτουν από τη λειτουργία των δύο ιστοσελίδων, θα αποδίδεται στα μέλη τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα, το έσοδο αυτό ή ποσοστό του, να το αποδίδουν σε δράσεις κοινωνικών φορέων ή οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, θέλω να σταθώ λίγο στον ανθρώπινο παράγοντα που κρατάει ψηλά αυτό το πιστωτικό ίδρυμα. Αναφέρομαι φυσικά στους εργαζόμενους της τράπεζας που παραμένουν «ασπίδα» για τα συμφέροντα των μεριδιούχων μας. Αναφέρομαι στους ανθρώπους που πονάνε την τράπεζα και αντιμετωπίζουν γενναία όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Γι αυτούς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε,

να οραματιζόμαστε,

να μην δειλιάζουμε

αλλά και να μην ενθουσιαζόμαστε.

Πολλές φορές, ένα ευχαριστώ είναι λίγο, για όσους ξεπερνούν καθημερινά τον εαυτό τους.

Είναι άλλωστε πασιφανές πως αυτή η τράπεζα δεν θα σταματήσει να επενδύει στον ανθρώπινο παράγοντα. Θα στηρίξει κάθε αξιόλογη προσπάθεια από άκρη σε άκρη της Πελοποννήσου, που ταυτίζεται με τα ιδεώδη που υπηρετούμε.

Κλείνοντας θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους. Τόσο εντός όσο και εκτός των πυλών. Κύριοι, η Πελοπόννησος έχει τράπεζα που υπηρετεί τα συμφέροντα των κατοίκων της και δεν χρειάζεται σωτήρες από την Κεντρική Ευρώπη.

Το μέλλον της Πελοποννήσου είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη δική μας τράπεζα.

Τη ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!

Σας ευχαριστώ πολύ!»

Keywords
οραμα, ευχαριστώ πολύ, τραπεζες, ιουνίου, νέα, υγιή, υγιές, λύση, γνώμονα, αναδιαρθρωση, εταιρεία, dna, μαΐου, πατρα, ισχύ, τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, μετρο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, οψεως, βημα, δανεια, εδρα, καθημερινη, οικονομια, πλαισιο, dna, αυξηση, ασπιδα, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονος, γνώμονα, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, δυτικη, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκστρατεια, ενεργα, ενημερωθειτε, εργα, εγχειριδια, εξελιξη, εξυπηρετηση, εποχη, επρεπε, εσωτερικων, εταιρεία, ευρωπη, ζημια, υγιή, ιδεα, ιδια, ιδρυση, υπηρεσιες, θετικο, ιδρυμα, εικονα, ομιλια, κινηση, κτιριο, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, μαΐου, μειωση, μικρο, νομικη, ορια, οργανογραμμα, ουσιαστικα, οφελος, πεδιο, πελοποννησος, προβληματα, προγραμματα, ρολο, συγκεκριμενα, συντομα, σωμα, σχεδια, σχεδιο, υλοποιηση, ισχύ, φυσικα, χρονος, βηματα, εφαρμογη, ειμαστε ενα, εμφαση, φιλοι, ιδιαιτερα, ιουνίου, κυριακη, τραπεζα, θελω να, θεματα, θετικα, υγιές
Τυχαία Θέματα