Νέα διαδήλωση στη Βοσνία

Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο του Σαράγεβο, κοντά στην έδρα του Συμβουλίου υπουργών και της Βουλής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους επειδή οι αρχές της χώρας δεν κατάφεραν έως τις 30 Ιουνίου να υιοθετήσουν αλλαγές στο νόμο για τονπροσωπικό αριθμό ταυτότητας - διορία που έθεσαν οι διαμαρτυρόμενοι

πολίτες σε προηγούμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία φωνάζουν συνθήματα, όπως "Κλέφτες", "Επανάσταση" και κρατούν πανό που γράφουν "Παραίτηση 1.7.2013" και "Αρχίστε να δουλεύετε".

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, η άτυπη ομάδα πολιτών "προσωπικός αριθμός αναγνώρισης" είχε ανακοινώσει ότι στη διαμαρτυρία θα συμμετάσχουν περισσότερα από 10.000 άτομα, αλλά η ανταπόκριση είναι προς το παρόν μικρή και τονίζουν ότι στο Σαράγεβο θα φθάσουν διαδηλωτές από διάφορες πόλεις της χώρας.

Το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena μετέδωσε ότι από το καντόνι της Τούζλας ξεκίνησαν για το Σαράγεβο χιλιάδες πολίτες.

Η Μίνα Ζούμπαν μέλος της ομάδας πολιτών που διοργανώνει τις διαμαρτυρίες από την Τούζλα δήλωσε ότι σε όλες τις πόλεις της Βοσνίας οιπολίτες πρέπει "να έρθουν αντιμέτωποι με την ανεύθυνη και διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία".

"Όχι μόνον δεν υιοθετήθηκε ο νόμος, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν προσπάθησε να βρει λύσειγια τα νόμιμα αιτήματα των πολιτών που προέκυψαν από τις διαδηλώσεις του Ιουνίου. Οι βουλευτές δεν είναι στις θέσεις εργασίας τους και ταυτόχρονα λαμβάνουν μισθούς" είπε η κ. Ζούμπαν.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται επειδή η Βουλή της Βοσνίας δεν υιοθέτησεέως τις 30 Ιουνίου νόμο για τον αριθμό αναγνώρισης αίτημα που είχαν απευθύνει οι διαδηλωτές στην πρώτη συγκέντρωσή τους, στις 6 Ιουνίου.

Οι διαδηλωτές καλούν τους πολίτες να σταματήσουν να πληρώνουν λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και φόρους, ώστε να μην μπορούν ννα λάβουν μισθούς τα μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής.

Οι διαδηλώσεις στη Βοσνία ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα αρχικά για την αδυναμία υιοθέτησης νέου νόμου για τον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης, η οποία έχει ως συνέπεια γονείς με νεογέννητα μωρά να μην μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία των παιδιών τους και να είναι αδύνατη η έκδοση καρτών υγείας ή διαβατηρίων. Στη συνέχεια οι πολίτες ενέταξαν στους λόγους δυσαρέσκειας την κατάσταση τέλματος στη χώρα και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Keywords
Τυχαία Θέματα