Για δεύτερη φορά πέρασαν μαχαίρι στα δικαστήρια

Αν το προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη, όπως έλεγε ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, τότε ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την ορθή λειτουργία και την απονομή της; Και ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης μπορούν ανεπηρέαστοι να ασκούν τα υψηλής σπουδαιότητας καθήκοντά τους; Η δική μας πάντως ευνομούμενη Πολιτεία φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ούτε καν ένα περιβάλλον ασφάλειας για έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας: τη Δικαιοσύνη.

Δύο αιματηρά περιστατικά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αλλά και μια αποστολή φακέλου-βόμβα,

εν μέσω θέρους, στα γραφεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε διάστημα ενός έτους, αποδεικνύουν ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που συνθέτουν τα μικρά και μεγάλα γρανάζια των δικαστικών διαδικασιών ασκούν τα καθήκοντά τους σε συνθήκες φόβου και ανασφάλειας.

Πριν από έναν χρόνο, στις 15 Οκτωβρίου, 37χρονη Ρομά άνοιξε πυρ στο κτίριο «9» των δικαστηρίων της Ευελπίδων και από τις σφαίρες της έπεσε, έξω από το ανακριτικό γραφείο, νεκρός ένας άνδρας που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του γιου της. Το περιστατικό που αποδόθηκε, τότε, σε «τσιγγάνικη βεντέτα» καταγράφηκε στο συλλογικό κοινωνικό ασυνείδητο ως ένα ακόμη σκηνικό που κατέδειξε ότι τα δικαστήρια -χώρος συνυφασμένος σχεδόν απόλυτα με τον ανθρώπινο πόνο, την οργή, ενίοτε και την απογοήτευση- είναι ξέφραγο αμπέλι.

Τον περασμένο Ιούλιο φάκελος-βόμβα εστάλη στα γραφεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στο Πρωτοδικείο. Την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου, ο οποίος απενεργοποιήθηκε εντέλει, είχε αναλάβει η οργάνωση «Ανυπότακτες Επιθυμίες».
Πριν από μία εβδομάδα, νεαρός άνδρας, ιρανικής καταγωγής, επιτέθηκε με μαχαίρι σε γυναίκα γραμματέα ανακρίτριας ενώ εκείνη προσπαθούσε να τον εξυπηρετήσει. Την τραυμάτισε σοβαρά καταφέρνοντάς της μαχαιριές στην ωμοπλάτη και στο πρόσωπο.

Εξίσου ανησυχητικό όμως -ίσως και περισσότερο από τα τρία αυτά περιστατικά- είναι αυτό που έλαβε χώρα στα δικαστήρια λίγες ώρες μετά την επίθεση στη νεαρή δικαστική υπάλληλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», οι αρμόδιες αρχές του Πρωτοδικείου που έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπλισαν έναν άνδρα με μαχαίρι και του ζήτησαν να περάσει την κεντρική πύλη του συγκροτήματος από την οποία εισέρχονται καθημερινά περί τα 30.000 άτομα.

Ο άνδρας κατάφερε να περάσει από την κεντρική είσοδο και από τον έλεγχο του ειδικού μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων χωρίς κανείς να αντιληφθεί το όπλο που είχε στην κατοχή του. Ηταν ένα «τεστ» των αρμοδίων του Πρωτοδικείου, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, που θέλησαν να εντοπίσουν τις «μαύρες τρύπες» στο σύστημα ασφάλειας των δικαστηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα