Επιστολή Κρεμαστινού σε Σαμαρά : Να πει ο Στουρνάρας στη Βουλή τι θα γίνει εαν δεν πάρουμε τη δόση

Eπιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με κοινοποίηση στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κ. κ. Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, απέστειλε ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, βάσει της οποίας ζητά να αναλύσει στη Βουλή

ο Υπουργός Οικονομικών τι θα συμβεί εάν δεν καταβληθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ όσον αφορά μισθούς και συντάξεις, ενώ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για ευρωπαϊκού τύπου ανάπτυξη ως μόνη λύση για να βγει η χώρα από την κρίση.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2012

Προς τον

Πρόεδρο της Κυβέρνησης

κ. Αντώνη Σαμαρά

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας επισημάνω ότι δύο είναι τα βασικά σημεία από τα οποία θα εξαρτηθεί η έκβαση στη Βουλή της συζήτησης για τα μέτρα. Το ένα είναι η παράθεση πειστικών στοιχείων εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών ότι χωρίς τα 31 περίπου δισ. ευρώ δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν μισθοί, συντάξεις και δώρα από τα Χριστούγεννα και εφεξής. Και το δεύτερο, η διασφάλιση και δέσμευση ότι τα 20 δισ. ευρώ τα οποία χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τελικά θα φθάσουν στους επενδυτές και μικροεπιχειρηματίες.

Πιστεύω ότι τα δύο αυτά στοιχεία θα βαρύνουν στην απόφαση εκείνων των βουλευτών που ψηφίζουν με συνείδηση, δεδομένου ότι έχουν περάσει δυόμιση χρόνια χωρίς ανάπτυξη και φοβούμαι πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, χωρίς ελπίδα ανάταξης της κρίσης. Οι δανειστές, με τα μέτρα που προτείνουν, μας οδηγούν σε μια ανάπτυξη ασιατικού και όχι ευρωπαϊκού τύπου. Ανάπτυξη δηλαδή με χαμηλά ημερομίσθια βαλκανικού τύπου, ανεργία, παρατεινόμενη ύφεση, κλείσιμο ζωτικών επιχειρήσεων και συνεχή εσωτερική υποτίμηση των πάντων. Έτσι πιστεύουν οι δανειστές μας ότι η χώρα θα γίνει ελκυστική για τους επίδοξους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν να αποκτήσουν πάμφθηνα ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος (παραλίες, κτίσματα, παραγωγικές πηγές, κλπ.). Με τέτοια δεδομένα, το μέλλον της χώρας προβλέπεται ζοφερό.

• Η ελληνική κυβέρνηση άμεσα και με όλους τους τρόπους πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκού τύπου ανάπτυξη, η οποία μεταφράζεται σε εγγύηση των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό θα επανέφερε τα 70 δισ. που έχουν εξαχθεί από τη χώρα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τη ρευστότητά τους για να υποστηρίξουν τους υγιείς Έλληνες επενδυτές και τις επιχειρήσεις.

• Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκά επιτόκια της τάξης του 1-2% για τις υγιείς επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να γίνουν ανταγωνιστικές προς τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, με προϊόντα ανταγωνιστικά.

• Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα τύπου Μάρσαλ με σαφείς στόχους, ούτως ώστε:

1. Να διπλασιαστεί ο τουρισμός μας.

2. Να αναζωογονηθούν οι θνήσκουσες γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις μας.

3. Να αρχίσει η ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Εξυπακούεται ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει αυτό που απ

Keywords
Τυχαία Θέματα