Έλληνας πολιτικός πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε ότι Έλληνας πολιτικός είχε προτείνει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Ένας Έλληνας πολιτικός, για του οποίου τα δημοκρατικά αισθήματα αμφιβάλλω, μου πρότεινε έξοδο από το ευρώ πριν από το δημοψήφισμα, αλλά

δεν είναι δική μου υπόθεση να αποκαλύψω το όνομα του» δήλωσε ο Σόιμπλε, ενώ πρόσθεσε ότι ανάλογες προτάσεις του έκαναν και Ιταλοί πολιτικοί για έξοδο της δικής τους χώρας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ανάλογες προτάσεις, εκτός από τον Έλληνα πολιτικό με τα… μη δημοκρατικά αισθήματα, είχαν κάνει και Ιταλοί πολιτικοί, ζητώντας την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.

Επίσης, την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η θέση του, ότι οι Έλληνες υποφέρουν από λάθη και παραλείψεις της ελληνικής ελίτ, ήταν σταθερή. Όσο για το περίφημο «Πλάνο Ζ» που επικαλέστηκαν οι «Financial Times», o κ. Σόιμπλε επεσήμανε: «Είχαμε και σχέδιο β’ και γ’ και δ’ για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ ανέφερε πως είχε δημιουργηθεί το «Πλάνο Ζ» από περίπου 25 αξιωματούχους -χωρισμένους σε υποομάδες- που λειτουργούσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στην ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Οι συμμετέχοντες απάντησαν στον δημοσιογράφο Πήτερ Σπίγκελ ότι στόχος τους δεν ήταν η προετοιμασία του «Grexit», αλλά ακριβώς το αντίθετο. Στο ξεκίνημα του 2012, όμως, θεωρούνταν από τους ίδιους «ανεύθυνο να μην υπάρξει προετοιμασία για αυτό το ενδεχόμενο».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έως τον Νοέμβριο του 2011 Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε απαγορεύσει τις όποιες δημόσιες συζητήσεις για την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς υποστήριζε ότι ακόμη και η ένδειξη ότι η ΕΚΤ εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Την ίδια ώρα, μία ομάδα καθοδηγούμενη από τον Μάρκο Μπούτι, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Κομισιόν, μελετούσε σιωπηρά τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τους «FT», ότι θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο χάος από εκείνο που ανέμεναν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της.

Εντούτοις, υπό τον φόβο των διαρροών δεν είχε προχωρήσει ένα λεπτομερές σχέδιο στην Κομισιόν, αντίθετα από το ΔΝΤ που είχε αρχίσει να εργάζεται σε αυτό. Ακόμη και έτσι, όμως, όταν στις Κάννες τέθηκε δημοσίως το ζήτημα της παραμονής ή μη της Ελλάδας στο ευρώ δεν υπήρχε σχεδιασμός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισκέπτεται τη Γερμανία στις 11 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα