Αθανασίου: «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει εδώ και καιρό τεθεί αντιμέτωπη με τη βία»

O υπουργός Δικαιοσύνη Χαράλαμπος Αθανασίου στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα: «Βία, πολίτες και θεσμοί» που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή έκανε δηλώσεις αναφέροντας «Ως Ελληνική Πολιτεία, ως Ελληνική Κυβέρνηση δεν δεχόμαστε συμψηφισμούς, δεν δεχόμαστε, το διαχωρισμό μεταξύ “καλής” και “κακής” βίας» και την τάση ιδεολογικοποίησης εγκληματικών ενεργειών που θίγουν έννομα αγαθά και τη συνοχή της κοινωνίας». Επιπλέον ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε «Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τις αρχές και την ανεξάρτητη ελληνική

Δικαιοσύνη, ώστε να διαφυλάξουν τα έννομα αγαθά της ασφάλειας και της ελευθερίας όλων των πολιτών».

Η Ελληνική Δημοκρατία, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του, «έχει εδώ και καιρό τεθεί αντιμέτωπη με τη βία, η οποία απειλεί τα θεμέλια της και τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, και υπονομεύει βασικά έννομα αγαθά των Ελλήνων πολιτών».

Η βία αυτή εμφανίστηκε με πολλές μορφές και προκλήθηκε είτε από μεμονωμένους πολίτες είτε από οργανωμένες ομάδες, προσέθεσε ο Χαράλμπος Αθανασίου, τονίζοντας παράλληλα: «Έτσι γίναμε μάρτυρες, διαχρονικά, φαινομένων όπως η επίθεση σε συνανθρώπους μας με βάση φυλετικά ή εθνολογικά ή ακόμα και κοινωνικά κριτήρια, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η βιαιοπραγία εναντίον εκπροσώπων της πολιτείας ή πολιτευτών ή συνδικαλιστικών, η στοχοποίηση οργάνων της τάξης, η καταστροφή της ιδιοκτησίας, δημόσιας και ιδιωτικής κ.ά. με το πρόσχημα ότι οι απόψεις που εκφράζονται δεν είναι ορθές ή δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η βία με το πρόσχημα αυτό αποτελεί τη χειρότερη μορφή φασισμού, αφού αναιρεί τα συνταγματικά έννομα αγαθά της προσωπικής ελευθερίας του πολίτη, της ισότητας και του δικαιώματος για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας υπονομεύει την κοινωνική συνοχή αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών και της κοινωνίας»..

Η Πολιτεία και η κοινωνία, επισήμανες ο υπουργός Δικαιοσύνης, «δε μπορούν να μείνουν παρατηρητές στο φαινόμενο αυτό, ούτε μπορούν να περιμένουν την αυτόματη λύση του προβλήματος με την εξομάλυνση των συνθηκών». Η λύση που προτείνεται, συνέχισε ο κ. Αθανασίου «δεν είναι πρωτότυπη, ούτε πάντα εύκολα εφαρμόσιμη, είναι όμως μοναδική: Η επικράτηση της έννοιας του κράτους δικαίου».

«Η απαρέγκλιτη και χωρίς αστερίσκους και προφάσεις αντιμετώπιση όλων ανεξαιρέτως των εκφάνσεων βίας από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, χωρίς συμψηφισμούς του ύφους «αφού εσύ έκανες αυτό, δικαιούμαι και εγώ να κάνω το ίδιο ή κάτι άλλο», ανέφερε ο κ. Αθανασίου και τόνισε: «Η Δικαιοσύνη είναι ταγμένη να προστατεύει το άτομο. Το άτομο που βρίσκεται στο κέντρο της ηθικής, όπου αυτό, καθαυτό, αναγορεύεται ως υπέρτατο αγαθό της ζωής και ως αγαθό με ιδιαίτερη αξία. Το αντίθετο συνιστά λαϊκισμό».

Καταλήγοντας είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Η βία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, όποιος και αν την προκαλεί, ανεξαρτήτως πολιτικής, κοινωνικής προέλευσης και συγκυριών».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα