Nέα βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό

Αυξημένη κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ είναι η νέα προσφορά ύψους 915 εκατ. ευρώ που κατέθεσε η Lamda Development για το Ελληνικό, με την αρχική πρόταση της εταιρείας να φημολογείται ότι είχε διαμορφωθεί στα 430 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ικανοποιημένο από την εξέλιξη αυτή, καθώς η νέα προσφορά

της εταιρείας είναι κατά 25% μεγαλύτερη, συγκριτικά με την αποτίμηση των ανεξάρτητων εκτιμητών (American Appraisal), ενώ η εταιρεία δεσμεύεται να καταβάλει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.

Όπως προβλέπεται από τους όρους της σύμβασης, το 33% του ποσού αυτού θα καταβληθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών. H προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος, ενώ προβλέπει ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%.

Τα επόμενα στάδια

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη διαδικασία, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank), με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του «δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς» (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού λάβει υπ’ όψιν του τα ανωτέρω στοιχεία, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή.

Πηγή: Zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα