Κατάργηση 43 φόρων υπέρ τρίτων

Στην κατάργηση 43 φόρων υπέρ τρίτων φέρεται να προχωρεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση βάσει της συμφωνίας με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα επανεξέτασης των πόρων αυτών από τον Ιούνιο του 2015.

Το κείμενο της μελέτης με την καταγραφή αυτών των φόρων, που παρέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους δανειστές, αναφέρει 199 φόρους υπέρ τρίτων, οι 93 εκ των οποίων σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, οι 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά και 25 καταβάλλονται

υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων.

Μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη ανακοίνωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά. Τα έσοδα, που θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας, εκτιμάται ότι θα αγγιξουν τα 2 δισ. Ευρώ.

Στο μικροσκόπιο της τρόϊκας εχει μπει η κοινωνική εισφορά.

Η κρυφή εισφορά

Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους οικονομικούς αιμοδότες του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, καθως το κοινωνικό συνόλο συμμετέχει στην χρηματοδότηση των ταμείων και μάλιστα εν αγνοία του!...

Η εισφορά αυτή, είναι μια αόρατη συνοδός των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Βρίσκεται στα τσιγάρα,στα ποτά,στο αλάτι,στις χρηματικές ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια,στα πρόστιμα,στα εισιτήρια του ΗΣΑΠ,των ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων,αλλά και στους γάμους,τις βαπτίσεις,ακόμη και στα.διαζύγια!!!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το... αξίωμα του κοινωνικού πόρου είναι το εξής: "Kοινωνικοί πόροι χαρακτηρίζονται ορισμένες ειδικές εισφορές, των οποίων διακριτικό γνώρισμα είναι ότι αυτοί που βαρύνονται με τις εισφορές δεν συνδέονται με την ιδιότητα του ασφαλισμένου με τον ορανισμό, υπέρ του οποίου παρακρατείται η εισφορά".Δηλαδή, πληρώνεις για την ενίσχυση ταμείων στα οποία δεν είσαι ασφαλισμένος.

"Παφ" και...ευρώ

Αναλυτικότερα,χαρακτηριστικά παραδείγματα για το μέρος του τιμήματος που καταβάλουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, για προϊόντα και υπηρεσίες και «λοξοδρομεί» προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα εξής:

-Για το ΙΚΑ προβλέπονται έσοδα από τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης,τα εξαγόμενα καπνά και τον φόρο κατανάλωσης καπνού,καθώς και επί του «καταναλισκόμενου άλατος».

-Για το πρώην ΤΣΑ (ταμείο αυτοκινητιστών),καταβάλλεται εισφορά για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας κάθε αυτοκινήτου.

-Για το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ,προβλέπεται εισφορά 2 Ευρώ για κάθε 34.075 εισιτήρια της γραμμής Ομόνοια - Κηφισιά.

-Για τον ΟΓΑ,12% επί του φόρου εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων,ποσοστό επί των τελών χαρτοσήμου καθώς και ειδική εισφορά «επί των σιγαρέττων,ζύθου και άλλων ειδών πολυτελείας».

-Για τον Ταμείο Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδας,προβλέπεται «κληρικόσημο» από 0,9 έως 3 Ευρώ επί των γάμων,των βαπτίσεων και των διαζυγίων.

-Για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών 0,01 Ευρώ για κάθε 11 παραγόμενους τόνους τσιμέντου,για κάθε 170 κιλά διατιθέμενου οινοπνεύματος,για κάθε170 κιλά παραγόμενης ζύμης και για κάθε 8 τόνους παραγόμενων οξέων.

-Για το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων 5% από τα εισιτήρια αγώνων ποδοσφαίρου,μπάσκετ,βόλεϊ και πόλο.

-Για το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ (ταμείο έμπορων) και το Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών προβλέπεται δικαίωμα 1,25% στις χρηματικές ποινές.

-Για τον ΟΑΕΕ 9% επί των αμοιβών & 9% επί επάθλων και προπονήσεων των αναβατών του ιπποδρόμου.

-Για τον Τομέα Eπικουρικής Ασφάλισης Aρτοποιών καταβάλλονταιο 0,40 λεπτά ανά 25 χιλιόγραμμα αλεύρων που κατεργάζεται ο αρτοποιός.

Επιμέλεια: Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα