H μαγεία του βωβού σινεμά συναντά τη ζωντανή μουσική

Ο Γιάννης Παξεβάνης είναι ένας εξαιρετικός ηχολήπτης και μουσικός. Είναι ο άνθρωπος που “ντύνει” μουσικά τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα, αλλά και το “δεκαράκι” της Νατάσας Μποφίλιου στα live της (από τους πολύτιμους και σταθερούς της συνεργάτες). Ο Γιάννης λοιπόν είχε μία ιδέα και αυτή η ιδέα θα πάρει σάρκα και οστά στις 16 και 17 Ιουλίου...
Κι επειδή φρόντισε ο ίδιος να τα πει καλύτερα από εμάς σε ένα άρθρο του στο musicpaper.gr για το ξεχωριστό event που ετοιμάζει, δεν έχουμε παρά να δώσουμε τον λόγο στον ίδιο, που είναι σίγουρο ότι θα σας λύσει
όλες τις απορίες...

Εδώ και πολύ καιρό στριφογυρίζει στο μυαλό μου μια ιδέα....

Γράφοντας μουσική για τα ντοκιμαντέρ του Εξάντα άρχισε να μου αρέσει πάρα πολύ το πάντρεμα της μουσικής με την εικόνα. Στη συνεχεία ως φυσική εξέλιξη κατάλαβα ότι το να συνοδεύεις με ζωντανή μουσική μια ταινία είναι μια συναρπαστική περιπέτεια για σενα και για τον θεατή-ακροατή.

Είναι ένα κινηματογραφικό, μουσικό άλλα και θεατρικό ταξίδι αφού υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση ανάμεσα στη μουσική και στην ταινία άλλα και παράλληλες δράσεις ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν στην ταινία και στην ίδια την παρουσία και τις εκφράσεις των μουσικών που βρίσκονται πάνω στην σκήνη.

Με αφορμή τα παραπάνω φτιάξαμε ένα καθοριστικό ντουέτο με το όνομα silent move μαζί με τον Βασίλη Τζαβάρα και αρχίσαμε να παίζουμε ζωντανά πάνω σε ταινίες ξεκινώντας από το Nosferatu του Friedrich Wilhelm Murnau.

Πριν λίγο καιρό πλησιάσαμε φίλους μουσικούς που εκτιμούμε ιδιαιτέρως και τους προτείναμε να συμμετέχουν σε ένα μικρό φεστιβάλ με ταινίες σταθμούς του βωβού κινηματογράφου και συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Με μεγάλη χαρά είδαμε ότι όλοι έδειξαν ενθουσιασμό με την ιδέα και τελικά το φεστιβάλ αυτό θα πραγματοποιηθεί στον αγαπημένο σινεφίλ κινηματογράφο Τριαινόν με ανοιχτή την οροφή για το καλοκαίρι στις 16 και 17 Ιουλίου.

Στην εποχή του βωβού κινηματογράφου κατά την προβολή υπήρχε πάντοτε συνοδεία ζωντανής μουσικής (από ένα πιάνο μέχρι μια ολόκληρη ορχήστρα). Ο τρόπος της τότε προβολής συνήθως ήταν ένα κράμα μουσικής σύνθεσης και ζωντανού αυτοσχεδιασμού από τους μουσικούς πάνω στα έργο. Γι’ αυτό το λόγο πολλά από τα αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου κυκλοφορούν με διάφορα soundtracks και διαφορετικές μουσικές προσεγγίσεις.

Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς στον κινηματογράφο Τριανον.

babis papdopoulosΟ Μιχάλης Μοσχούτης είναι πολύ ατμοσφαιρικός κιθαρίστας και θα συνοδεύσει μουσικά το A Man There Was (original title: Terje Vigen) του Victor Sjöström (1917).

Ο Γιώργος Κατσάνος είναι εξαιρετικός πολυοργανιστας μουσικός και θα συνοδεύσει το Metropolis του Fritz Lang (1927)

Οι silent move (Γιάννης Παξεβάνης-Βασίλης Τζαβάρας ) θα συνοδεύσουν το αριστούργημα του Karl Dreyer The passion of Joan of Arc (original title: La Passion de Jeanne d'Arc Jeanne d'Arc lidelse og død )( 1928)

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ο κιθαρίστας που
Keywords
Τυχαία Θέματα