Ζουν ανάμεσά μας: Ένα δισ. άνθρωποι είναι χορτοφάγοι – Αυξάνονται καθημερνά κατά 2.000

Όλοι μας έχουν στον κοινωνικό μας περίγυρο ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν να τρέφονται με προϊόντα τα οποία δεν προέρχονται από τον θάνατο ζώων. Σε συνολικό αριθμό όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως οι χορτοφάγοι φτάνουν το ένα δισ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε μέρα περίπου 2.000 άνθρωποι παγκοσμίως γίνονται χορτοφάγοι, με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο. Χορτοφαγικά ή και vegan (αυστηρή ή ολική χορτοφαγία) εστιατόρια ξεπηδούν σε κάθε πόλη – στην Αθήνα

ήδη λειτουργούν τρία.

Μάλιστα το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως με την αλλαγή της διατροφής, παρά το γεγονός πως τα θαλασσινά είναι σχετικά ακριβά, δεν φαίνεται να επιβαρύνεται το πορτοφόλι του χορτοφάγου. Ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση η λήψη μίας τέτοιας απόφασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο Γιώργος, 43 ετών, έγινε χορτοφάγος πριν από τρία χρόνια. «Το σκεφτόμουν περίπου μια δεκαετία. Ποτέ δεν μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα, δεν αισθανόμουν πολύ καλά όταν σκεφτόμουν ότι καταναλώνω ζώα και δη βιομηχανικά παραγόμενα ζώα. Η γεύση φυσικά μου άρεσε, ακόμη μου αρέσει. Είναι όμως μια απόφαση που όπως όλες δεν μπορείς να την πάρεις σταδιακά, αλλά απότομα».

Ο ίδιος δεν αγαπά ιδιαίτερα τη μαγειρική, οπότε το συνηθισμένο του γεύμα είναι μια μεγάλη σαλάτα. «Στα εστιατόρια πάντως πάντα βρίσκω κάτι να φάω. Εάν δεν υπάρχει επιλογή στα κυρίως πιάτα, θα διαλέξω σαλάτες».

Αντίθετα, η Χριστίνα, ως μαμά, μαγειρεύει πολύ. «Δεν έχω επιβάλει στην οικογένειά μου την επιλογή μου. Ο άντρας μου και η κόρη μου συνεχίζουν να τρώνε κρέας, οπότε το μαγειρεύω. Από τότε ωστόσο που ξεκίνησα τη χορτοφαγία, βλέπω ότι κάπως με ακολουθούν. Ζητούν περισσότερα λαχανικά, περισσότερο ψάρι από πριν», αναφέρει. «Στην εκδρομή το προηγούμενο τριήμερο, όταν στην ταβέρνα κατάλαβαν οι φίλες μου ότι είμαι χορτοφάγος, την επόμενη μέρα παρήγγειλαν κι εκείνες μια σαλατίτσα αντί για κάποιο κρεατικό».

Πάντως, κανείς από τους δύο δεν έχει δει ιδιαίτερη μεταβολή στα οικονομικά του. Το ψάρι εξακολουθεί να είναι ακριβό, όπως και τα βιολογικά λαχανικά που επιλέγουν για τη διατροφή τους. «Αυτό είναι άλλωστε το θέμα», εξηγεί ο κ. Μούσμουλας. «Το κρέας έχει βιομηχανοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει φτάσει να είναι πιο φθηνό από τα καλά λαχανικά. Αυτός είναι ο λόγος που στην κρίση οι άνθρωποι παχαίνουν. Το κακό φαγητό είναι πιο φθηνό, πιο προσιτό από το υγιεινό».

The post Ζουν ανάμεσά μας: Ένα δισ. άνθρωποι είναι χορτοφάγοι – Αυξάνονται καθημερνά κατά 2.000 appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα