Υπομονή δύο χρόνια για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Ο Έλληνας οικονομολόγος, Αναστάσιος Φραγκουλίδης, σχετικοποιεί τις δηλώσεις αισιοδοξίας που ακούστηκαν στην Αθήνα κατά την ανάληψη της προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ως προς την έξοδο της χώρας στην ελεύθερη αγορά, τις οποίες αποδίδει κυρίως στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας έχει μειωθεί»

«Η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος

της στην ελεύθερη αγορά με ανεκτά επιτόκια το νωρίτερο σε δύο χρόνια», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank της Ελβετίας, Αναστάσιος Φραγκουλίδης. Η Zürcher Kantonalbank, είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, που ανήκει εξ ολοκλήρου στο καντόνι της Ζυρίχης.

«Μπορώ πολύ καλά να φανταστώ ότι η Ελλάδα σε δύο με τρία χρόνια θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί από μόνη της», υποστήριξε ο Φραγκουλίδης σε συνέντευξή του στο ελβετικό ραδιόφωνο SRF.

«Ασφαλώς υπάρχουν και τώρα επενδυτές που θα έδιναν δάνεια στην Ελλάδα, μόνο όμως σε υψηλούς τόκους. Γι’ αυτό η Ελλάδα θα χρειαστεί για λίγο καιρό ακόμη τη βοήθεια των διεθνών δανειστών της, όπως της ΕΕ και του ΔΝΤ», είπε.

Ο οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank ανέφερε ότι η Ιρλανδία έδειξε ότι είναι εφικτός ο δρόμος εξόδου στις αγορές, αλλά και ότι η Πορτογαλία που βρίσκεται ένα βήμα πριν.

«Οι Έλληνες έχουν υποστεί πολλές θυσίες και τώρα διαπιστώνουν σιγά σιγά ότι ίσως τα χειρότερα πέρασαν. Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ έχει γίνει σημαντικά μικρότερος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ελλάδα έχει προοπτική να βγει από την κρίση, αλλά θα πρέπει «να διαμορφώσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, να γίνει πιο ανταγωνιστική και μάλιστα όχι στη βάση χαμηλότερων μισθών και ημερομισθίων, αλλά διαμορφώνοντας καλύτερες συνθήκες λειτουργίας με μια αποτελεσματική διοίκηση, λιγότερη διαφθορά και ανοιχτές αγορές».

The post Υπομονή δύο χρόνια για να βγει η Ελλάδα στις αγορές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα