Ξαφνικά ανακάλυψαν το «όχι»

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Και ενώ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αναρωτιούνταν στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο Βαγγέλης Βενιζέλος εμφανίζεται τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Αντώνη Σαμαρά, ξαφνικά μέσα σε δυο ημέρες η τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άλλαξε και άρχισε να χτυπάει την κυβέρνηση σε επίμαχες ρυθμίσεις

του υπουργείου Οικονομικών.
Είχε προηγηθεί η καταψήφιση άρθρων στο νομοσχέδιο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας πριν το ΠΑΣΟΚ φέρει τα πάνω κάτω και εισάγει στην πολιτική του φρασεολογία μια άγνωστη μέχρι στιγμής για την Ιπποκράτους λέξη: «Μέχρι εδώ». Και, πράγματι, από εδώ και πέρα, το ΠΑΣΟΚ έχει αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να λέει συνεχώς σε όλα «ναι» προς τον κ. Σαμαρά.
Συνομιλητές του κ. Βενιζέλου όλο το προηγούμενο διάστημα, έλεγαν ότι ανησυχούν από τη σφικτή αγκαλιά Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά, επειδή έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να δείξει κυβερνησιμότητα. Οταν, όμως, είδαν ότι το κόμμα τους δεν κερδίζει τίποτα από την… πολιτική αγάπη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποφάσισαν να διαχωρίσουν σιγά σιγά και με διακριτό τρόπο τις γραμμές τους. Ετσι, ο κ. Βενιζέλος, έχοντας προφανώς έρθει σε συνεννόηση, έβαλε μέσω του κ. Σαχινίδη το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και, μία ημέρα μετά, άσκησε πίεση ο κ. Πρωτόπαπας στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τελικά πήρε πίσω τη ρύθμιση για τις μειώσεις στις συντάξεις: «Εμείς μείωση συντάξεων δεν ψηφίζουμε» του είπε ορθά κοφτά και έτσι ο κ. Στουρνάρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τη σχετική απόφαση.
Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε τώρα ότι δεν πρέπει να αγαπάει τόσο πολύ τον κ. Σαμαρά, τι περιμένει από εδώ και πέρα και υψώνει διαχωριστικές γραμμές, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα έπραττε το ακριβώς αντίθετο; Τι αγωνιά και φοβάται, αλλά παρ’ όλα αυτά πήγε μαζί του στα εγκαίνια της έναρξης των οδικών έργων, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφύγει; Συνεργάτες του, σε στιγμές χαλάρωσης από την πολιτική πίεση που υφίστανται καθημερινά, έλεγαν στο «Π» ότι τους ενδιαφέρει πάρα πολύ οι επόμενες δημοσκοπήσεις να μη δείχνουν το ΠΑΣΟΚ με μειωμένες δυνάμεις. «Αυτό αποδομεί και απογοητεύει πολύ τα στελέχη μας» έλεγαν χαρακτηριστικά και «ως εκ τούτου δεν γίνεται να βάζουμε κάθε φορά πλάτη στην κυβέρνηση και να βγαίνει ο Σαμαράς και να παρουσιάζει πως όλα τα θετικά τα έκανε ο ίδιος και όλοι οι άλλοι τίποτα απολύτως».
Ταυτόχρονα, στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται και ένα άλλο που, αν συμβεί, τότε πραγματικά ούτε που θέλουν να το σκέφτονται. Στην περίπτωση εκλογών τι θα κάνουν, αν για παράδειγμα αποφασίσει ξαφνικά ο κ. Σαμαράς να τις διεξάγει, αφού αρκετά από τα στελέχη της Ιπποκράτους δεν βλέπουν με καλό μάτι τις τόσες πολλές φορές που βγαίνει στην τηλεόραση ο πρωθυπουργός, βομβαρδίζοντας τους πολίτες με θετικά μηνύματα και αισιοδοξία, λέγοντας ότι η Ελλάδα άλλαξε; Αυτό τους ξενίζει, είναι αλήθεια, και γι’ αυτό φοβούνται μια τέτοια ακραία πιθανότητα.

Εκλογές του χρόνου
Οι ίδιοι, πάντως, τοποθετούν τις εκλογές όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά του χρόνου τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, γιατί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να μπορέσει η κυβέρνηση να διατηρήσει την πολιτική της δύναμη μέχρι το 2016. Επομένως, αν όλα πάνε καλά, τότε προετοιμάζονται για εκλογές του χρόνου. Πριν από αυτές, βέβαια, είναι ο ανασχηματισμός που χρονικά τοποθετείται μετά το Πάσχα.
Από το ΠΑΣΟΚ θέλουν να συμμετάσχουν στον ανασχηματισμό. Μάλιστα, τον επιθυμούν κιόλας και για αυτό ο κ. Βενιζέλος προετοιμάζει τα στελέχη που θα προτείνει να μπουν στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αν δεν αλλάξει κάτι τραγικά, τα στελέχη που προορίζει ο κ. Βενιζέλος είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σε μια τέτοια περίπτωση, το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι αν τα στελέχη αυτά θα είναι αποτελεσματικότερα των υπουργών της ΝΔ, γιατί όπως πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ εκεί θα κριθεί. Στην αποτελεσματικότητα, δηλαδή, του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε να δείξουν στη συνέχεια στους ψηφοφόρους ότι μπορούν να εμπιστευτούν και πάλι το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι καλύτερο από τη ΝΔ. Επομένως, το βάρος που θα σηκώσουν τα στελέχη, τα οποία θα μπουν στην κυβέρνηση θα είναι διπλό: και στην κοινωνία και σε αντίστιξη προς τη ΝΔ.

••• Την τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπαγορεύουν οι δημοσκοπήσεις. Στα ερωτήματα γιατί τώρα ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν πρέπει να αγαπάει τόσο πολύ τον κ. Σαμαρά και γιατί υψώνει διαχωριστικές γραμμές, η απάντηση που δίνουν συνεργάτες του είναι ότι τους ενδιαφέρει πρωτίστως οι επόμενες δημοσκοπήσεις να μη δείχνουν το ΠΑΣΟΚ με μειωμένες δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα