«Βυθίζεται» το… Ντουμπάι της Μεσογείου;

Οκτώ φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της Μάλτας (έναντι 22 φορές στο Λουξεμβούργο, επτά στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, πέντε στην Ελβετία και τρεις στη Γερμανία) είναι ο τραπεζικός τομέας της.

Μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις προειδοποιήσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ προς πάντα ενδιαφερόμενο «ξεκαθαρίστε τις τράπεζές σας, διαφορετικά έχει μπελάδες», οι αγορές έβαλαν στο

μάτι τις πιθανές αδυναμίες των κρατών της ευρωζώνης που έχουν διογκωμένο τραπεζικό τομέα.

Στη Μάλτα-που προωθείται ως το «Ντουμπάι της Μεσογείου»- το δημόσιο χρέος πλησιάζει το 80% του ΑΕΠ προκαλώντας ανησυχία. Μετά τη διάσωση της Κύπρου η ηγεσία της Μάλτας σπεύδει να τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η έτερη νησιωτική χώρα της Μεσογείου αποτελεί διαφορετική περίπτωση.

«Κάνει μεγάλο λάθος όποιος μας τοποθετεί στην ίδια μοίρα με την Κύπρο», ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ. Οι αναλυτές σημειώνουν μεν ότι οι δυο χώρες εμφανίζουν διαφορές-π.χ. οι μαλτέζικες τράπεζες, λόγω συντηρητικής νοοτροπίας, έχουν περιορισμένη έκθεση σε «τοξικά» προϊόντα[προειδοποιούν δε για τους κινδύνους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αναλογία των καταθέσεων προς το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 172% στα τέλη του 2012 από 141% που ήταν στα τέλη του 2005. Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση του τραπεζικού τομέα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση της πραγματικής οικονομίας: Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 66,8%, ενώ η πραγματική οικονομία κατά 37%. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, το ρίσκο είναι μεγάλο.

Οι δηλώσεις των μαλτέζων ιθυνόντων για τις διαφορές από ΄την Κύπρο δεν είναι αρκετές για να διαλυθεί το «σύννεφο» του… ντόμινο που στέκει απειλητικά πάνω από τη Μάλτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα