Έτσι θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα

Μέσα στις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας, οι εκτιμήσεις του οικονομολόγου Daniele Antonucci της Morgan Stanley, αναπτερώνουν το ηθικό της Ελλάδας, καθώς μιλούν για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.

Τα στοιχεία, όπως αναφέρει, έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο αρνητικά. Εκτιμά

δε ότι τα πρώτα τρίμηνα του 2014 η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να εμφανίζει θετική πορεία, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ. Καθώς το κόστος εργασίας θα μειωθεί περαιτέρω, το σενάριο εξόδου από το ευρώ ως κίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας δεν έχει αξία σε μια στιγμή που η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013.

Όπως αναφέρει πάντως η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο είναι περιορισμένη, καθώς βάσει των στοιχείων της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) κυμαίνεται στα 11 δισ. δολάρια και συνολικά αντιπροσωπεύει το 5% του ενεργητικού τους. Πάντως, ο πολιτικός κίνδυνος θεωρείται η κύρια συνισταμένη των εξελίξεων στην Ελλάδα, καθώς, όπως παρατηρεί, η πολιτική και κοινωνική στήριξη στο πρόγραμμα προσαρμογής έχει γίνει πιο εύθραυστη.

Αν περιοριστούν δραματικά οι ανησυχίες εξόδου της χώρας από το ευρώ, αν βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία και προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και σταθεροποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα