Βρέθηκε θεραπεία για ασθενείς σε κώμα

Ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εγκεφαλικής βλάβης που προκαλείται από διάφορα τραύματα και που φαίνεται ότι μπορεί να επαναφέρει ακόμη και την κίνηση των άκρων, έκαναν επιστήμονες στο Βέλγιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης διαπίστωσαν ότι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βγάζοντας σταδιακά τον ασθενή από την κωματώδη κατάσταση, «επαναφέροντάς» τον κατά κάποιον τρόπο στη ζωή και βοηθώντας τον να κινεί τα άκρα του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις 55 ασθενών με τραύματα

στο κεφάλι και ανέλυσαν τα συμπτώματα που παρουσίαζαν όσο βρίσκονταν καθηλωμένοι, χωρίς να έχουν σχεδόν καμία επικοινωνία με το περιβάλλον τους.

Όπως εξηγεί ο δρ Steven Laureys, ερευνητής που συμμετείχε στην έρευνα και ειδικεύεται σε περιπτώσεις ασθενών που βρίσκονται σε κώμα, χάρη στη συγκεκριμένη θεραπεία οι δύο από τους ασθενείς που βρίσκονταν σε ήπια κωματώδη κατάσταση κατάφεραν να επανέλθουν πλήρως, άλλοι κατάφεραν να κινήσουν τα χέρια τους ακολουθώντας οδηγίες ή με δική τους πρωτοβουλία και άλλοι ήταν σε θέση να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις των γιατρών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η ανακάλυψη αυτή θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέες θεραπείες, ώστε να αυξηθεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Παρόλα αυτά, διευκρινίζουν ότι δεν έχουν κατανοήσει μέχρι στιγμής τον μηχανισμό μέσω του οποίου το ηλεκτρικό ρεύμα ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά είναι βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα που προσφέρει είναι πολύ σημαντικά για την επαναφορά των λειτουργιών του εγκεφάλου που βρίσκονται σε καταστολή όταν ο ασθενής πέφτει σε κώμα.

Μάλιστα, μια τέτοια θεραπεία θα βοηθήσει τους γιατρούς να εκτιμούν καλύτερα την κατάσταση των ασθενών, αφού οι τελευταίοι θα είναι σε θέση να τους αναφέρουν αν αισθάνονται πόνο κτλ.

The post Βρέθηκε θεραπεία για ασθενείς σε κώμα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα