Βρετανία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση χωρίς πιλότο

Ένα επιβατικό αεροπλάνο για πρώτη φορά στην ιστορία της αεροπορία πέταξε πάνω από την ηπειρωτική Βρετανία χωρίς κυβερνήτη. Η σκέψη αυτή μπορεί να κάνει πολλούς να νιώσουν άβολα, όμως σύμφωνα με τη βιομηχανία του αέρα, πρόκειται για το μέλλον της πτήσης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι μέσα σε πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια, τα εμπορικά αεριωθούμενα αεροπλάνα θα πετάνε πάνω από τις πόλεις με σύστημα τηλεχειρισμού. Οι υποστηρικτές των λεγόμενων «αυτόνομων αεροσκαφών» αναφέρουν πως αυτές οι εξελίξεις γίνονται για λόγους ασφαλείας αφού με τον τηλεχειρισμό αποφεύγονται

τα ατυχήματα που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη.

Όπως είναι φυσικό βέβαια, η άφιξη αυτών των σκαφών στον ουρανό εγείρει έντονους προβληματισμούς και πολλοί κάνουν λόγο για τον κίνδυνο αεροπειρατείας μέσω κυβερνο-τρομοκρατών.

Ο φόβος αυτός βέβαια δε φαίνεται να πτοεί τη Βρετανία και τις ΗΠΑ που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη. Ωστόσο, η επόμενη γενιά αεροσκαφών χωρίς πιλότο δεν έχουν σχεδιαστεί για πόλεμο, αλλά για να μεταφέρουν επιβάτες και φορτία σε όλο τον κόσμο.

Η δοκιμαστική πτήση τον προηγούμενο μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέρος του σχεδίου Astraea ένα πρόγραμμα αξιολόγησης και εκτίμησης που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία και την κυβέρνηση.

Η ομάδα της Astraea πήρε ένα πρότυπο αεροσκάφος Jetstream και πρόσθεσε υπολογιστές, αισθητήρες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας για να το μετατρέψει σε «ακατοίκητο όχημα αέρα» ένα πειραματικό.

Το σκάφος – που έχει παρατσούκλι “Ιπτάμενο κρεβάτι” – είναι έτοιμο για πετάξει στο βρετανικό αέρα αν και ακόμα δεν υπάρχουν υποψήφιοι επιβάτες.

πηγή: defencenet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα