Τρία μήλα την ημέρα …τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Τη λαική σοφία έρχεται να επαληθεύσει για μία φορά ακόμη η επιστήμη.

Έτσι τη ρήση «ένα μήλο ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» επαληθεύουν ερευνητές λέγοντας πως τρία μήλα την ημέρα τον καρδιολόγο κάνουν πέρα.

Συγκεκριμένα επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και φασολιών

μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας έπειτα από μεγάλη ανασκόπηση μελετών σχετικά με την επίδραση των διαιτητικών ινών στην υγεία.

Παρατήρησαν ότι κάθε επιπλέον 7 γραμμάρια διαιτητικών ινών που προστίθενται στο καθημερινό «μενού» – αντιστοιχούν σε περίπου τρία μήλα – μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας, καθώς και καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 9%.
Οπως σημειώνουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «British Medical Journal», «με δεδομένο ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και ο επιπολασμός τους εκτιμάται στο 13%-16% στον πληθυσμό, ακόμη και μικρές μειώσεις στον κίνδυνο εμφάνισής τους μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο».
Οι επιστήμονες προσθέτουν στην επιστημονική επιθεώρηση ότι «τα επιπλέον 7 γραμμάρια διαιτητικών ινών που κάνουν τη διαφορά μπορούν να ληφθούν μέσω της κατανάλωσης μόλις μιας μερίδας δημητριακών ολικής αλέσεως ή μιας μερίδας φασολιών ή φακών ή μέσω δύο ως τεσσάρων μερίδων φρούτων και λαχανικών».

Ο Ρόμπερτ Μπάρον, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σημειώνει ότι «η σύσταση για επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών στη διατροφή του πληθυσμού ίσως αποδειχθεί η σημαντικότερη διατροφική συμβουλή σε ό,τι αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών».
Από την πλευρά της, η Βικτόρια Τέιλορ από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες βοηθά στο να διατηρούμε υγιές το πεπτικό σύστημά μας. Ωστόσο η σύνδεση μεταξύ διαιτητικών ινών και υγείας της καρδιάς δεν ήταν ως σήμερα τόσο σαφής. Παρ’ ότι δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς μηχανισμός κρύβεται πίσω από την κατανάλωση φυτικών ινών και τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας καρδιοπάθειας, μια σειρά τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια είναι εύκολο να περιληφθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή ενώ παράλληλα είναι πολύ ευχάριστα στην κατανάλωση».

The post Τρία μήλα την ημέρα …τον γιατρό τον κάνουν πέρα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα