Τώρα το βλέμμα στις διερευνητικές

Με την κάλπη να βγάζει νικητή, αλλά όχι αυτοδυναμία, το βλέμμα στρέφεται πλέον από τη Δευτέρα στις διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση φτάνει μέχρι τις 28 Ιουνίου, ημερομηνία που έχει οριστεί για τη σύγκληση της νέας βουλής.

Ο κ. Παπούλιας θα δώσει την πρώτη εντολή στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά,

καθώς η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο θα κάνει τα πάντα για να σχηματιστεί Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση και θα παραμείνει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι από τη Δευτέρα κιόλας πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση, ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης έχει ζητήσει κυβέρνηση συνεργασίας για την παραμονή στο ευρώ.

Τι θα κάνουν οι τρεις;

Με βάσει αυτές της δηλώσεις και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο να δηλώνει ότι «ισχύουν όσα είπαμε προεκλογικά», αλλά και το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, το ερώτημα είναι αν οι πολιτικοί αρχηγοί που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας για να διασφαλιστεί η παραμονή στο ευρώ, θα κατορθώσουν να βρουν μια κοινή πλατφόρμα διακυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν οι προσπάθειες δεν τελεσφορήσουν, τη δεύτερη διερευνητική εντολή θα λάβει ο κ. Τσίπρας και εάν το αποτέλεσμα είναι και πάλι αρνητικό, την τρίτη θα την λάβει ο κ. Βενιζέλος. Σε περίπτωση που καμία διερευνητική εντολή δεν οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα