Το ταξίδι στις ΗΠΑ εν μέσω της διαμάχης για την κρίση

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ να βρίσκεται εν μέσω διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον, εκεί όπου θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Αμερικάνοι και Γερμανοί έχουν εντελώς διαφορετική θεώρηση απέναντι στο «δόγμα της λιτότητας», κάτι το οποίο ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας.

ΑΠΟ

ΤΗ ΜΙΑ πλευρά έχουμε τις ΗΠΑ που θεωρούν με τη μέθοδο της νομισματικής χαλάρωσης αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Από την άλλη έχουμε τη Γερμανία, που θεωρεί τη μέθοδο αποτυχημένη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδείξει ότι η πολιτική των περικοπών που ακολουθούν οι «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης είναι ικανή να φέρει θετικά αποτελέσματα -πολλώ δε μάλλον την επιστροφή στην ανάπτυξη.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ η διαφορά στην προσέγγιση είναι μεγάλη, με το ερώτημα που εύλογα γεννάται να μην είναι άλλο από το τι στάση πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα. Η διαγραφή χρεών μπορεί να φαντάζει ως εύκολη επιλογή, όμως κάθε άλλο παρά ισχύει στην πράξη αυτό. Το βιώσαμε με το haircut που έγινε στις αρχές του 2011. Αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι πως η χώρα μας, μετά από μία πολύ δύσκολη και επίπονη τριετία φαίνεται πως βγαίνει σιγά – σιγά από το τούνελ -με απώλειες μεν, αλλά βγαίνει.

ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ εγκληματικό σφάλμα, να εγκαταλειφθεί λίγο πριν το τέλος αυτή η προσπάθεια. Και αυτό είναι κάτι που πρώτος απ’ όλους το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Δεν πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, την παροιμία πως «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Τι σημαίνει αυτό; Πως η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από το ταξίδι του κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, κλείνοντας τα αυτιά προς τους ανεύθυνους κι επικίνδυνους που κάνουν λόγο για εγκατάλειψη της σκληρής προσπάθειας.

ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ αυτό που μπορεί να κερδίσει; Να αξιοποιήσει τον αποφασιστικό ρόλο που παίζουν στο ΔΝΤ οι ΗΠΑ, προκειμένου το νέο «κούρεμα» που διαφαίνεται στον ορίζοντα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επίπεδο για τον ελληνικό λαό… Και φυσικά να ανοίξει ο διάλογος για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα