Το μεγάλο στοίχημα με τη μείωση του ΦΠΑ

Αναπροσάρμοσαν τις τιμές χιλιάδες επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης λόγω της μείωσης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης τουλάχιστον 150.000 από τις 250.000 επιχειρήσεις έχουν μειώσει τις τιμές του.

Του Ρενάτο Λέκκα

[email protected]

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις υπογραφές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων της αγοράς για την συμφωνία απονομής ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλήσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ

ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου μέτρου. Η μείωση του ΦΠΑ είναι προσωρινή –έως το τέλος του έτους– και η μόνιμη εφαρμογή του εξαρτάται από το εάν θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και εάν θα περάσει η μείωση του συντελεστή στις τιμές του καταναλωτή.

Αυτό είναι πλέον το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση, αλλά και για τους παράγοντες της αγοράς. Οι Υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς συνομολόγησαν τη σχετική συμφωνία με τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Διευκρινίσεις Θεοχάρη

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως που καταναλώνεται» ξεκαθάρισε με μήνυμά του στο Τwitter o γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό» και πως «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι».

Οι διευκρινίσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ήρθαν μία ημέρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που ισχύει από προχθές Πέμπτη 1η Αυγούστου. Από την εν λόγω εγκύκλιο προέκυπτε πως τα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, χυμοί και αναψυκτικά) που σερβίρονται, χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν τα πάρει κανείς σπίτι του με delivery θα επιβαρυνθεί με 23%. Επίσης, ο συντελεστής ΦΠΑ 13% δεν θα ισχύει για τα μη αλκοολούχα ποτά που παραλαμβάνονται από τον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος.

Περί… «πακέτου»

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη ή αποστέλλεται από την επιχείρηση στον υποδεικνυόμενο από τον πελάτη τόπο, πρόκειται για πράξη παράδοσης αγαθών και όχι για παροχή υπηρεσίας, καθώς δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από μέρους της επιχείρησης για την άμεση επιτόπια κατανάλωσή τους. Κατά συνέπεια, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος.

Παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Η διάθεση αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση, δηλαδή ανεξάρτητα από το αν αποτελεί παράδοση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας. Επίσης, στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Διχασμένοι επιχειρηματίες

Μοιρασμένοι στα δύο είναι οι έλληνες ιδιοκτήτες χώρων εστίασης διότι πολλοί απ’ αυτούς υποστηρίζουν ότι δε πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία μείωση του ΦΠΑ. Ενώ άλλοι πάλι τονίζουν ότι θα μειώσουν τις τιμές γιατί έτσι θα αυξηθεί και ο τζίρος τους.

Ιδιοκτήτες μπαρ στο κέντρο της Αθήνας λένε στο «Π» ότι δε πρόκειται να κατεβάσουν τις τιμές και αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι ίδιοι: «Δε γίνεται να τις κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές. Εμείς απορροφήσαμε και το 18% του ΦΠΑ στην αρχή και μετ’ έπειτα το 23%». Ενώ όσον αφορά το «αλαλούμ» που επικράτησε με την εγκύκλιο του υπουργείο οικονομικών δηλώνουν: «Αντί να απλοποιήσουν τους νόμους, τους έκαναν πολυπλοκότερους ακόμα και σε ένα απλό πράγμα που έχει άμεση επαφή με τη δουλειά μας».

«Μήπως νομίζουν ότι θα πάρουν περισσότερα με αυτή τη νέα ρύθμιση»; «ούκ άν λάβεις παρά του μή έχοντος». Αυτό το απλό παράγγελμα δεν μπορούν να το καταλάβουν;» δηλώνει στο «Π» ιδιοκτήτης καφετέριας. « Δε γίνεται, δε μπορούμε να κατεβάσουμε τις τιμές, απορροφήσαμε το ΦΠΑ όταν έγινε η αύξηση τώρα δεν γίνεται να το κατεβάσουμε», συμπλήρωσε. «Αλήθεια τι επιχειρούν; Δε μπορώ να καταλάβω» δηλώνει στο «Π» ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας.

«Ούτε οι ίδιοι δε ξέρουν τι θέλουν να κάνουν με το ΦΠΑ στην εστίαση. Δε μπορούμε να ρίξουμε τις τιμές. Αυτό είναι αδύνατον, όταν ανέβηκε το ΦΠΑ στο 23% εμείς σεβαστήκαμε τον καταναλωτή και δεν κάναμε αύξηση στις τιμές των προϊόντων μας», υπογράμμισε.

«Κινητήριος δύναμη»

Στην αντίπερα όχθη τώρα, βρίσκονται ιδιοκτήτες καφετεριών και μπαρ που δηλώνουν πως θα προχωρήσουν στη μείωση τιμών. «Για εμάς είναι κινητήριος δύναμη, ώστε να μπορέσουμε να χαμηλώσουμε τις τιμές των προϊόντων μας και να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας, μετά απ’ αυτό θα επέλθει και η αύξηση της πελατείας» δηλώνει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτρια καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας. «Εφόσον θα γίνει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι φυσικό επόμενο να μειώσουμε και εμείς τις τιμές μας». Δηλώνει ιδιοκτήτρια ταβέρνας στο Μαρούσι. «Πιστεύουμε ότι με την μείωση αυτή μπορεί να γίνει αύξηση του Τζίρου μας» συμπληρώνει.

Ειδικό σήμα σε επιχειρήσεις εστίασης που θα μειώσουν τις τιμές τους

Απονεμήθηκε ένα ειδικό σήμα σε όσες επιχειρήσεις εστίασης- μέλη τους, δέχθηκαν να μετακυλήσουν στις τιμές τους τη μείωση του ΦΠΑ από ένα συγκεκριμένο όριο και πάνω. Το σήμα θα έχει το ίδιο χρώμα για όλους : Τόσο για τους επιχειρηματίες εκείνους που θα περάσουν στις τιμές το μειωμένο ΦΠΑ κατά 100%, όσο και για εκείνους που θα τον μετακυλήσουν από το όριο και πάνω, το οποίο θα προβλέπεται στη συμφωνία.

Το σήμα ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι τιμές μειώθηκαν, γι’ αυτό και οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν από εδώ και στο εξής διπλούς τιμοκαταλόγους, έναν με τον σημερινό ΦΠΑ 23% και έναν καινούργιο με το μειωμένο ΦΠΑ 13%, προκειμένου οι πελάτες τους να κάνουν την απαραίτητη σύγκριση.

Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στο σύστημα θα κληθούν να προσκομίσουν στους φορείς όπου ανήκουν στοιχεία από την ταμειακή τους μηχανή, που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με τον σημερινό υψηλό ΦΠΑ.

Δέσμευση ΣΕΠΟΑ

Ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) κάλεσε τις εταιρίες και τα μέλη του, να κινηθούν προς τη κατεύθυνση της μείωσης των τιμών μετακυλίοντας έτσι, τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Με αυτήν τη κίνηση ο ΣΕΠΟΑ ελπίζει σε τόνωση της κίνησης της αγοράς και στη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη η Διοίκηση του ΣΕΠΟΑ αναγνωρίζει τη συμβολή του στην επιτυχία της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, σημειώνοντας πως ο ΦΠΑ 23% ήταν άδικος. Καθώς επιβάρυνε την ήδη δύσκολη θέση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, απέφερε δραματική μείωση των κρατικών εσόδων, ενώ οδήγησε σε ασφυξία τους συνεπείς επιχειρηματίες και αύξησε σημαντικά τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο του.

Ο ΣΕΠΟΑ, τηρώντας τη δέσμευσή του, προτρέπει όλες να κινηθούν προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών, ώστε να καταγραφεί άμεσο όφελος για τους καταναλωτές, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση στην αγορά και να διασφαλιστεί η επιτυχία του μέτρου.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε έμπρακτα στο πλευρό σας με προτάσεις για την ενίσχυση του δύσκολου έργου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η οποία μαστίζει στον κλάδο στερώντας τα κρατικά ταμεία από σημαντικά έσοδα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τι λέει η ΓΣΕΒΕΕ

«Διάβασα πέντε φορές χθες τη νομοθεσία για την εστίαση για να καταλάβω τι γίνεται. Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση ισχύει για την άμεση και επιτόπια κατανάλωση όλων των μη αλκοολούχων ποτών, καθώς και των έτοιμων ροφημάτων, χυμών και αναψυκτικών. Εδώ υπάρχει προβληματική εφαρμογή του νόμου» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Γιώργος Καββαθάς. Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας είχε χαρακτηρίσει στο προηγούμενο φύλλο του «Π», τη κίνηση της κυβέρνησης ως θετική.

Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει στο «Π» : «Σε πρώτη ανάγνωση είναι θετική, βέβαια καθυστερημένα για το κλάδο της εστίασης που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη ζημιά λόγω του αυξημένου ΦΠΑ». Ο κ. Καββαθάς κληθείς να σχολιάσει το «αλαλούμ» του Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εγκύκλιο για το ΦΠΑ στην εστίαση δήλωσε στο «Π» «Επαναλαμβανόμενο το κενό είχαμε συναντήσει και με την αλμυρή και γλυκιά μπουγάτσα όπως θυμάστε. Το «αλαλούμ» αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην επιτυχία αυτού του μέτρου και την επιθυμητή μείωση των τιμών».

Περισσότερα οικονομικά θέματα στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα