«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ γίνεται βασιλικότερο του βασιλέως»

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, διαφωνεί με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση, έχει αντίθετη άποψη για το κόμμα του και τους λόγους που συγκυβερνά με τη ΝΔ και καταφέρεται εναντίον εκείνων που όταν έκαναν αντιπολίτευση ήταν σωστοί και τώρα που ακούνε εξουσία βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Αντιδρά ακόμη για τη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ αναφέρεται και στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου

με το περίφημο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Ποιοι κύκλοι και γιατί,κατά τη γνώμησας, επιζητούν μέσω της βίας την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας και τηνπολιτική ανωμαλία;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ενιαίο «συνωμοτικό κέντρο» εναντίον του τόπου μας. Τα φαινόμενα που ζούμε είναι άθροισμα πολλών μικρότερων συμπεριφορών, στάσεων και επιδιώξεων. Λέγοντας «μικρότερων» εννοώ σε σχέση με το αποτέλεσμα της παραλυσίας που προκαλούν. Μεγάλη μερίδα πολιτικών και πολιτών δεν έχει συνειδητοποιήσει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Και θα βρισκόμαστε για πολύ καιρό ακόμη. Οι ψευδαισθήσεις και η καλλιέργεια εκτός χρόνου προσδοκιών αποτελούν απλώς καύσιμο για την άλλοτε αντικοινωνική, άλλοτε χωρίς καμία προοπτική, και άλλοτε συνδυαστικά, στάση των πολιτικών δυνάμεων.

Ο στόχος, δηλαδή, είναι η αποσταθεροποίηση; Ομως, μετά από αυτό τι θα έχουμε;

Αποσταθεροποιημένη είναι η κοινωνία λόγω της κρίσης που προκάλεσε η διάχυση της χαλαρότητας στα δημόσια πράγματα την εξαετία Καραμανλή, όταν στην πραγματικότητα ήταν ήδη αργά.Κατόπιν, λόγω της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις δύσκολες αποφάσεις για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και τα μνημόνια και να συγκρουστεί αποφασιστικά και μέχρι τέλους με τις περίεργες αλλά αναμενόμενες συμμαχίες κατά των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε. Επειτα, έχουμε την πιρουετική στάση και μετάλλαξη της τραγικά ανεύθυνης ΝΔ, που μετατράπηκε σε «υπεύθυνη» κυβέρνηση, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά ακροβατεί στον άκρατο λαϊκισμό και την επιτηδευμένη σοβαρότητα, για τα οποία όμως δεν πείθει. Ολοιθα κριθούμε για τη διαχρονική στάσηκαι συνέπειά μας. Οσοι έδωσαν ρεσιτάλ ανευθυνότητας όταν έπρεπε να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια, τώρα καρπώνονται τα οφέλη από τα κόστη άλλων εκείνης της περιόδου. Το πληρώνουμε τώρα και ως κοινωνία ότανεκείνοι χαριεντίζονται στις συνεντεύξεις τους με το εύκολο αστειάκι του «λεφτά υπάρχουν». Κάποιοι που φούσκωσαν λόγω των ψευδαισθήσεων του λαού για ύπαρξη λύσεων τύπου «δεν πληρώνω», «στάση πληρωμών» και «με έναν νόμο ένα άρθρο επαναφορά στο 2009» θα προσγειωθούν, έτσι κι αλλιώς, απότομα. Ούτε την κυβέρνησητης σταθερότητας απολαμβάνουμε για να επιτρέπεται και η σημερινή μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, που πολλές φορές γίνεται βασιλικότερο του βασιλέως.

Η κυβέρνηση αντέχει, κ. Πεταλωτή; Τα νέα μέτρα περνάνε από τη Βουλή, αλλά από την κοινωνία;

Η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της ρευστότητας που αποτυπώθηκε στις εκλογές, αντέχει όσο έχει αντίπαλομιααντιπολίτευση των ευχολογίων και τηςστείρας «επίρριψης ευθυνών». Αν,όμως, συνεχίσει να παραμένει απαθής μπροστά στην ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων και μέριμνά της είναι η ικανοποίησησυμπλεγμάτων καιπροσωπικών αναγκών, δεν θα τη διασώσει ούτε ο ευνοϊκός για αυτήν παράγοντας αυτής της αντιπολίτευσης.

Τι μερίδιο ευθύνης έχει το ΠΑΣΟΚ για όλαόσα συμβαίνουν;

Μεγάλο και πλέον αυτονόητο. Τεράστια είναι και η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο λειτουργίας του κόμματος, στελεχών, κυβερνήσεων. Και την ανέλαβε θαρραλέα, έντιμα και ειλικρινά.Και παρά το γεγονός ότι παρέλαβε την «καυτή πατάτα» από την κυβέρνηση Καραμανλή, δέχτηκε και ανέλαβε όλο το πολιτικό κόστος με τη συγκεκριμένη επιλογή να προκαλέσει μετά από πολύ αγώνα τον σχηματισμό του τριμερούς μηχανισμού στήριξης, αντί να λιποτακτήσει μέσω εκλογών ή τεχνητών κρίσεων, όπως πολύ εύκολα κυκλοφορεί σήμερα από πολλούς μετά Χριστόν προφήτες. Και παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, εμείς είπαμε τότε ότι για να ανακάμψει η χώρα απαιτείται παράλληλα με τις υποχρεώσειςτου μνημονίου να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν τη χώρα μπροστά. Για να μη γυρίσουμε στα ίδια μόλις τελειώσουν τα μνημόνια. Και κάναμε, ή έστω ξεκινήσαμε, μεγάλες τομές, που σήμερα είτε αντιμετωπίζονται ως αυτονόητες είτε ξηλώνονται από τη σημερινή «υπεύθυνη κυβέρνηση». Η αυτοκριτική,όμως, θα πρέπει να ανοίξει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις άμεσα για να πειστεί και η κοινωνία ότι υπάρχει μια στοιχειώδης ειλικρίνεια.

Η άποψή σας για τους χειρισμούς στην ΕΡΤ;

Η ανάγκη εξυγίανσης της ΕΡΤ οδήγησε σε ένα αλαλούμ κατάργησης της «κρατικής» ΕΡΤ χωρίς στοιχειώδες σχέδιο αντικατάστασής της από μια δημιουργική «δημόσια» ραδιοτηλεόραση. Με την επίφαση τηςαποφασιστικότητας και τις ανάγκες λόγω ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, παίχτηκε άλλο ένα επεισόδιο. Χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Το ότι όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα θα μπορούσε να είναι το θετικό στοιχείο.Το κακό είναι ότι είναι πρωτόγονα και χωρίς σχέδιο. Το να μιλάμε για αποφασιστικότητα και νομιμότητα, όταν η ανοργανωσιά έχει ως αποτέλεσμαεδώ και έξι μήνες να μην έχουμε δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης και να υπάρχειη προοπτική «βλέποντας και κάνοντας», αποδεικνύει και εδώ τον φθηνό επικοινωνιασμό και, φυσικά, όχι τη μεταρρύθμιση.

Συνέντευξη από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post «Το σημερινό ΠΑΣΟΚ γίνεται βασιλικότερο του βασιλέως» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα