Το σχέδιο του Μαξίμου για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων «υιοθετεί» το Υπ. Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών με μακροσκελή ανακοίνωσή του φαίνεται να «υιοθετεί» τον Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕνΦΙΑ) που σχεδίασαν από κοινού Μαξίμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού υπερασπίζεται σθεναρά το προτεινόμενο σχέδιο απέναντι στην κριτική που έχει δεχτεί αφότου διέρρευσε..

Παρότι το μέτρο δεν έχει λάβει την έγκριση της Τρόικας αφού «κονταίνει» τις εισπράξεις κατά 250-350 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών

εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι με το νέο μέτρο, επιβάρυνση στους φόρους ακινήτων το 2014 θα υποστούν μόνο οι ιδιοκτήτες των οποίων το άθροισμα της περιουσίας ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Διαψεύδει μάλιστα ότι ο αριθμός τους φτάνει στις 400.000 αλλά επιβεβαιώνει ότι οι ιδιοκήτες αυτοί ανέρχονται σε 280.000.

Το υπουργείο Οικονομικών παραβλέπει όμως και ότι άλλοι τουλάχιστον 70.000 ιδιοκτήτες, κατέχουν οικόπεδα για τα οποία δεν πλήρωναν τίποτε ως τώρα, και για τους οποίους η πρόσθετη επιβάρυνση δεν θα είναι «χάδι» όπως για τα αγροτεμάχια και τους αγρότες.

Για το λόγο αυτό ακόμα, στελέχη του υπουργείο εκφράζουν και φόβους ότι… ούτε αυτοί που πλήρωναν δεν θα πληρώνουν πια τους φόρους ακινήτων, βλέποντας πού οδηγούν οι αλλαγές τις οποίες συμφώνησαν το Μαξίμου και βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στον φόρο ακινήτων του 2014 βγαίνουν όποιοι… αγόρασαν γη (οικόπεδα), αφού θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους, σε σχέση με το «χαράτσι» που πλήρωναν ως τώρα για το σπίτι τους ή και για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους, με βάση το ΦΑΠ.

Η επιβάρυνση μπορεί να ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και πολλοί εξ αυτών που πληρώνουν ήδη τις δόσεις του ΦΑΠ του 2013 (έχοντας εξοφλήσει προ μηνών και τον ΦΑΠ της τριετίας 2010-2012) είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους, εφόσον δουν πως το μαρτύριο συνεχίζεται και μάταια πασχίζανε να τα καταφέρουν, ευελπιστώντας πως από το 2014 ο φόρος ακινήτων τελικά θα μειωνόταν εφόσον «θα πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα».

The post Το σχέδιο του Μαξίμου για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων «υιοθετεί» το Υπ. Οικονομικών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα