Σήμερα το νέο ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικας – Σκληρή διαπραγμάτευση σε πέντε σημεία

Νέα συνάντηση αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα. Υπενθυμίζουμε ότι η συνάντηση αυτή ήταν να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε «λόγω του εορτασμού του Πολυτεχνείου».

Μετά την πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει οριστική

συμφωνία με την τρόικα».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και της τρόικα όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό τους 2014, και επανέλαβε ότι τα χρήματα που απαιτούντα θα προέλθουν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κι όχι από οριζόντια μέτρα.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα θέματα των πλειστηριασμών και των αμυντικών βιομηχανιών, παραμένουν ανοιχτά, ενώ «κατονόμασε» το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως βασική δεξαμενή από όπου θα αντληθεί το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ.

Πέντε είναι τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα στα οποία θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις:

1. Το δημοσιονομικό κενό του 2014 με την ελληνική κυβέρνηση να το τοποθετεί στο 1,3 δισ. ευρώ και την τρόικα στο 1,8 δισ. ευρώ.

2. Το νέο σχέδιο για την φορολογία των ακινήτων που δεν καλύπτει τον εισπρακτικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ που θέτουν οι δανειστές. Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί και η μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

3. Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών με την τρόικα να επιμένει για λουκέτο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

4. Το καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών με τους ελεγκτές να πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση. (Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε το ρεπορτάζ της Realnews)

5. Η κινητικότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Με διαφορά περίπου 700 εκατ. ευρώ μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών, στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ξεκινά σήμερα ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης, έχοντας στην ατζέντα και άλλα δύσκολα θέματα όπως τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και το θέμα των πλειστηριασμών.

Στις τεχνικές συναντήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από στελέχη της τρόικας με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, με θέμα τη διαφορά σε σχέση με το κενό του επόμενου χρόνου, έχουν γίνει βήματα προσέγγισης. Τούτο αν σκεφθεί κανείς ότι κατά την αποχώρησή της τον περασμένο Σεπτέμβριο η τρόικα άφησε στον υπουργό σημείωμα για νέα μέτρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν μέσα στο 2014.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν ότι αν η τρόικα κατέβει από τα μέτρα ύψους 2 δισ. που φέρεται να ζητά σήμερα και το υπουργείο Οικονομικών πείσει για το αποτέλεσμα των μέτρων που έχει προετοιμάσει, τότε θα υπάρξει συμφωνία. Κανείς όμως δεν μπορούσε να ρισκάρει την πρόβλεψη ότι η συμφωνία αυτή θα έρθει πριν από την Πέμπτη, 21 του μήνα, ημέρα κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών προσέρχεται στο διάλογο με ένα πακέτο μέτρων που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ και έχουν ως βασικό κορμό το νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας.

Το πακέτο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει:

• Μείωση της εισφοροδιαφυγής στα Ταμεία με στόχο περισσότερα έσοδα από τα Ταμεία ύψους 800 εκατ. ευρώ. Από αυτά η τρόικα αποδέχεται ότι μπορεί να εισπραχθούν από 250 έως 300 εκατ. ευρώ και μέσω διαπραγμάτευσης το ΥΠΟΙΚ αναμένει το ποσό που θα αποδεχθεί η τρόικα να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.
• Πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο αλλά και επιμέρους περικοπών σε επιχορηγήσεις των ΔΕΚΟ απ’ όπου αναμένεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 160 εκατ.
• Επιτάχυνση εκκαθάρισης των παλαιών φορολογικών υποθέσεων με στόχο αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ.
• Σε καθαρά διαρθρωτικό επίπεδο προβλέπεται η συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών που υπήρχαν από το 2010 στη λίστα Πάγκαλου, αλλά δεν προχώρησαν ποτέ.
• Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της καλύτερης εποπτείας του προγράμματος, προγραμματίζεται εφεξής να συμμετέχει σε κάθε δ.σ. εταιρείας του Δημοσίου που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ εκπρόσωπος του Ταμείου με αυξημένη αρμοδιότητα.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com

The post Σήμερα το νέο ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικας – Σκληρή διαπραγμάτευση σε πέντε σημεία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα