Το σχέδιο για τις απολύσεις στο δημόσιο

Συμφωνία έχει υπάρξει όπως όλα δείχνουν μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, όχον αφορά απολύσεις 12.000 δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2014 οι οποίες θα προέλθουν από καταργήσεις θέσεων, επίορκους υπάλλήλους, κοπανατζήδες και κατόχους πλαστών εγγράφων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, ότι στην χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξαν σημάδια για ένα συμβιβασμό στον αριθμό των απολύσεων που φαίνεται να “κλειδώνει” στις 12.000 μέχρι τα τέλη του 2014 εκ των οποίων οι 2.000 θα πραγματοποιηθούν

μέχρι τον Ιούνιο.

Οι δανειστές εξ΄αρχής επέμεναν στο αίτημα για 20.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 7.500 εντός του 2013 (2.000 μέχρι τον Ιούνιο και 5.500 μέχρι το τέλος του έτους). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τελική συμφωνία περιλαμβάνονται απολύσεις υπαλλήλων που προέρχονται από καταργήσεις οργανικών θέσεων αλλά και καταργήσεις φορέων, καθώς και από τη δεξαμενή των επίορκων, των κοπανατζήδων και των κατόχων πλαστών εγγράφων, για τους οποίους εντείνονται οι έλεγχοι.

Ο αρμόδιος υπουργός Αν. Μανιτάκης στην τελευταία σύσκεψη με την τρόικα ζήτησε να προσδιορίζονται ενδεικτικοί αριθμοί απολύσεων (2.000 μέχρι τα τέλη του 2013 και 5.500 για το 2014), ούτως ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπονοείται η απομάκρυνση υπαλλήλων με οριζόντιο τρόπο από κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θα αποφευχθούν οι απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κυρίως από καταργήσεις φορέων που έχουν συσταθεί στο παρελθόν για να καλύψουν τις πελατειακές σχέσεις του πολιτικού συστήματος. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα διαφωνούσε ούτε η ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν αφορά οριζόντιες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα αποτελεί αποτέλεσμα αξιολόγησης δομών.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συμφωνήσει και προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την άμεση απομάκρυνση των επίορκων, με την οποία θα τροποποιηθεί επί τω αυστηρότερω το πειθαρχικό δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών οι υπάλληλοι στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα ή έχουν κριθεί προφυλακιστέοι να τίθενται σε καθεστώς «παύσης» από την εργασία τους, με απόφαση των πρωτοβάθμιων συμβουλίων, δίχως να λαμβάνουν αποζημίωση μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης δικαστηρίου. Το δικαίωμα της έφεσης θα μπορεί να ασκηθεί μόνο προς το ΣτΕ και σε περίπτωση οριστικής αθώωσης θα επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Στη νομοθετική ρύθμιση, επίσης, θα προσδιορίζονται σαφή χρονοδιαγράμματα για τη συνεδρίαση των πειθαρχικών, ενώ θα λύνεται και το πρόβλημα της πλήρωσης των θέσεων στα συμβούλια σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση συμμετοχής από δικαστικούς. Σε κάθε περίπτωση, έχουν εντοπιστεί περίπου 2.000 υποθέσεις πειθαρχικά ελεγχόμενων για σοβαρά αδικήματα, που εκτιμάται ότι θα έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις τους μέχρι τον Ιούνιο.

Σχετικά άρθρα: Reuters: Έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα

Keywords
Τυχαία Θέματα