Το Μέγαρο στο ΤΑΙΠΕΔ;

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Μέγαρο Μουσικής κι ας ξορκίζουν το κακό με αφορισμούς οι επικεφαλής του Ιδρύματος. Από την περασμένη εβδομάδα η Ελευθεροτυπία έγραφε ότι υπάρχει έντονη φημολογία πως κινδυνεύει με «λουκέτο» το Μέγαρο λόγω της άρνησης του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει την αποπληρωμή ενός δανείου που έλαβε ο οργανισμός το 2007 από την Εθνική Τράπεζα

με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Το δάνειο ανερχόταν στο ποσό των 95 εκατ. ευρώ, ήταν 25ετούς διαρκείας με 6ετή περίοδο χάριτος και ελήφθη επί κυβερνήσεως Καραμανλή για την ολοκλήρωση των εργασιών του κτηρίου.

Το 2011 επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου το Δημόσιο κατέβαλε το ποσό των 2,64 εκατ. ευρώ γιατί το Μέγαρο αδυνατούσε να πληρώσει και επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου το Δημόσιο ανέλαβε την αποπληρωμή του. Κάτι που τώρα αρνείται να κάνει, έχοντας προφανώς άλλα σχέδια, όπως το ξεπούλημά του σε ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας, η διαχείριση του Μεγάρου Μουσικής περνά στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωσή του σε επενδυτή, ο οποίος θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του Μεγάρου με την προσέλκυση διεθνών καλλιτεχνών και οργάνωση μεγάλων συνεδρίων. Έτσι πιστεύουν πως θα αποφέρει κέρδη.

«Θέλω να ελπίζω ότι το κράτος δεν θα κάνει το τεράστιο λάθος να περάσει το Μέγαρο στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γιώργος Κουρουπός, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν και νομικά αβάσιμο.

«Ο τρόπος που περιγράφεται είναι εντελώς παράνομος», υποστηρίζει ο κ. Κουρουπός, παρόλο που αναγνωρίζει ότι «μπορούν να επινοήσουν ένα νόμιμο τρόπο για να το επιτύχουν αυτό. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν θα καταφέρουν αυτό που είναι ουσιώδες. Να δημιουργήσουν έναν οργανισμό ο οποίος πραγματικά να υπηρετεί τους στόχους που υπηρετούσε το Μέγαρο Μουσικής.»

Ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ. Είναι εκ του καταστατικού του μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επιχορηγούμενος από το κράτος, αλλά αυτοδιοίκητος με Διοικητικό Συμβούλιο, τα μισά μέλη του οποίου διορίζει το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και τα άλλα μισά ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Keywords
Τυχαία Θέματα