Το καθαρό πλεονέκτημα έγινε ντέρμπι

Όσοι πιστεύουν ότι η αυριανή εκλογική αναμέτρηση είναι μια εύκολη υπόθεση για τη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαία κομματικά στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Η Νέα Δημοκρατία

μπορεί να διατηρεί ένα προβάδισμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κλειδωμένη η νίκη της.

«Το σημαντικό πλεονέκτημα της ΝΔ μετατράπηκε σε ντέρμπι», έλεγε κορυφαίο κομματικό στέλεχος και εξηγούσε ότι η ουδείς μπορεί να αποκλείσει την ανατροπή.

Στο ερώτημα τι άλλαξε η απάντηση έχει σχέση με τα γεγονότα τις περασμένης Πέμπτης όταν το Χρηματιστήριο είχε άνοδο άνω του 10% και δημιούργησε την εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «καθαρίσει» τις εκλογές.

Οι ψηφοφόροι της μιας ημέρας-αυτοί δηλαδή που δίνουν δανεική την ψήφο τους σε ένα κόμμα, χωρίς να ταυτίζονται μαζί του-απελευθερώθηκαν και άρχισαν να αναθεωρούν την αρχική τους στάση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ουδείς έως αργά χθες το απόγευμα μπορούσε να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αθροιστικά έδειχναν να φτάνουν το 60%, άρχισαν  να υποχωρούν στα επίπεδα του 55%.

Αν προσθέσει κανείς ότι οι Αναποφάσιστοι κυμαίνονται από 7-10% του εκλογικού σώματος, δηλαδή περίπου 700.000, και δεν έχουν μετρηθεί οι επιπτώσεις από την προκλητική παρέμβαση των γερμανικών Financial Times, γίνεται σαφές ότι μιλάμε για θρίλερ.

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα το ΠΑΣΟΚ έχει ελπίδες να κυμαίνεται σε διψήφιο ποσοστό, αλλά σε κάθε περίπτωση το «ταβάνι» του είναι το 13,1% της 6ης Μαΐου.

Για τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι αποτελούν κόμματα με χαμηλή βεβαιότητα ψήφου, αλλά σε κάθε περίπτωση εντός της Βουλής.

Για τη Χρυσή Αυγή εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι υπερεκτιμημένη η εκλογική της επιρροή.

Όσον αφορά στο ΚΚΕ συνεχίζεται η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θρίλερ θα είναι το εάν θα καταφέρουν Τζήμερος και Μάνος να μπουν στη Βουλή.

Υ.Γ. Οι έρευνες κοινής γνώμης είναι φωτογραφίες της στιγμής κάτι που σημαίνει ότι όλα αλλάζουν μέσα σε μια στιγμή.

Υ.Γ.2 Χθες ήταν μια άλλη μέρα, σήμερα άλλη και την Κυριακή των εκλογών εντελώς διαφορετική

Keywords
Τυχαία Θέματα