Το γοργόν και χάριν έχει

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το κλίμα άλλαξε, το μήνυμα μεταβλήθηκε σε θετικό, τα χαμόγελα επανήλθαν, η προσπάθεια αναγνωρίστηκε, αλλά η δόση δεν εκταμιεύτηκε ακόμη. Θα γίνει κι αυτό, όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την εξαντλητική Σύνοδο Κορυφής, μόνο που η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει την έκθεση της τρόικας, τις αμερικανικές εκλογές και το έκτακτο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου,

όπου –κατά τα φαινόμενα– θα αποφασιστεί η άμεση ροή των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ενδεχομένως, μαζί με τα 31,5 δισ. ευρώ να ανάψει και το πράσινο φως για τα 5,6 δισ. ευρώ της άλλης δόσης που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο, ενώ απομακρύνεται ο στόχος για την τρίτη δόση, αυτή του Δεκεμβρίου, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, καθώς το βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς θα έχει ικανοποιηθεί νωρίτερα.
Μετά τις πολύ ικανοποιητικές αναφορές που υιοθετήθηκαν για την Ελλάδα στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, το ζητούμενο τώρα είναι να καταλήξουν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ειδικά στα εργασιακά ζητήματα και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η έκθεση και να καταβληθούν τα χρήματα.
«Όσο συνεχίζονται η ύφεση και η ανεργία, τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός. Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Πλέον, δεν εκφράζεται απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει» ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο.

Το χρονοδιάγραμμα
Προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αναγνώρισε ότι είναι επώδυνα και «δύστροπα», αλλά διαβεβαίωσε ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον αγώνα που κάνει η Αθήνα, ώστε να μην περιοριστούν τα κονδύλια που θα λάβει από το επόμενο ΕΣΠΑ, κίνδυνος που ελλοχεύει λόγω της διαφορετικής εικόνας που υπήρχε για την πορεία της ύφεσης το 2011. Συνδρομητές στην προσπάθεια της Ελλάδας είναι ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε. και κυρίως η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς οι Φρανσουά Ολάντ και Μάριο Μόντι έχουν προγραμματίσει επισκέψεις στην Αθήνα το προσεχές διάστημα.

Ανασχηματισμός γενικώς…
Η αύξηση της χρηματορροής, υπό τις συνθήκες δεινής ύφεσης και ακόμη χειρότερης ανεργίας, απαιτεί –όπως αναγνώρισε εμμέσως ο πρωθυπουργός– την αλλαγή νοοτροπίας τόσο στο κυβερνητικό σχήμα, όπου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κενά, όσο και σε καίριους τομείς του Δημοσίου που υπολειτουργούν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο υπουργικός ανασχηματισμός που θα γίνει, φυσικά, μετά την καταβολή των δόσεων, αλλά και ο «ανασχηματισμός» εντός του Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να διευρύνει τον κύκλο των καθημερινών του συνομιλητών, ανοίγοντάς τον με ανθρώπους της αγοράς και κυρίως με καταξιωμένους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι άλλωστε συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου και στην κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος. Κατά τις ίδιες πηγές, θα δημιουργήσει μια ειδική ομάδα τεσσάρων -π

Keywords
Τυχαία Θέματα