Πώς «μοίρασαν» τους ρόλους οι αρχηγοί

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν θα ξανάρθει η τρόικα στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και αυτό γιατί ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις οποίες, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΕ, υπήρξε πλήρης συμφωνία στον πυρήνα του προγράμματος.
Μετά από αυτό αποδεικνύεται πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί –Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος

Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης– είχαν από έναν ρόλο ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ιδίως για τις νέες ανατροπές που ζητούσαν οι δανειστές μας στα εργασιακά.
Πρώτος ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ανακοίνωσε ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα που προκαλούν ανατροπές στα εργασιακά ως προς τις τριετίες και τις αποζημιώσεις. Ακολούθησε λίγο μετά ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που είπε πως αν δεν τα ψηφίσει η ΔΗΜ.ΑΡ., δεν θα τα ψηφίσει κανένας. Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και οι διαρροές που ακολούθησαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο υπουργός Απασχόλησης, Γ. Βρούτσης, άνοιγε πόρτες, παρά τη θέληση της κυβέρνησης, στα μέλη της τρόικας, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε.
Ωστόσο, το σκηνικό που διαμορφώθηκε με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, οι οποίοι ανέβασαν τους τόνους απέναντι στην τρόικα για λόγους επικοινωνιακού χειρισμού, ενώ στην ουσία «τα είχαν βρει», δεν απομειώνει τις αντιδράσεις, αλλά αντίθετα αυξάνει τον κίνδυνο για μεγαλύτερη κριτική προς την κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για επικοινωνιακό θέατρο, ενώ ανάλογη ήταν η στάση και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην ουσία, η τρικομματική κυβέρνηση έπαιξε έναν «θεατρικό ρόλο», προκειμένου να αναδείξει τα αντανακλαστικά της ως προς τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας για να φανεί αντάξια των προσδοκιών των πολιτών. Όμως, δεν υπολόγισε τον Τόμσεν, αλλά και την τρόικα, που μίλησαν δημόσια για πλήρη συμφωνία του πακέτου των μέτρων, αδειάζοντας την κυβέρνηση μέσα σε δύο 24ωρα. Ίσως θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί…

Δεν μαζεύεται με τίποτα το ΠΑΣΟΚ
Δύσκολο εγχείρημα χαρακτηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ την απόφαση Βενιζέλου για Συνέδριο τον Φεβρουάριο. Για να γίνει το Συνέδριο, θα πρέπει να εκλεγούν σύνεδροι από τη βάση. Δηλαδή, σε κάθε νομό ή δήμο να στηθούν κάλπες και τα μέλη να ψηφίσουν τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να βρούνε… μέλη του ΠΑΣΟΚ! Αυτήν την ώρα, οι οργανώσεις δεν υφίστανται, ενώ τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι μετρημένα. Άρα, πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει κυρίως η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).
Με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου διαφώνησαν οι Μπεγλίτης, Τόλκας και Μαγκριώτης (φωτό δεξιά) που είπαν –ο καθένας για ξεχωριστούς λόγους– ότι με την κατάσταση που επικρατεί, προτιμότερο θα ήταν να μετατεθεί λίγους μήνες αργότερα, αφού  ξεκαθαριστεί πρώτα το κλίμα και, κυρίως, αφού φανεί τι θα γίνει με τα μέτρα και την κυβέρνηση. Απέναντί τους βρέθηκαν οι Σαλαγιάννης, Ρ

Keywords
Τυχαία Θέματα