Σταϊκούρας σε τρόικα: Μειώνουμε το έλλειμμα κάτω από 3%

Η μεθοδολογία της Eurostat και πάλι στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Ο μεν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χθες ότι ««η Ελλάδα θα εμφανίσει ελλειμμα γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3%» κάτι το οποίο θα είναι «απολύτως σύμφωνο με τα στοιχεία και τη μεθοδολογία της Eurostat».

Ωστόσο, η τρόικα δεν δέχεται

τη λογική του οικονομικού επιτελείου και επιμένει ότι δεν πρέπει να μετρήσουν στο πλεόνασμα (άρα στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος) τα έσοδα από τις δύο αυτές πηγές.

Η ελληνική πλευρά, επικαλούμενη τη μεθοδολογία της Eurostat, υποστηρίζει ότι η επίσημη Στατιστική Αρχή της ΕΕ θα συμπεριλάβει τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών (SMP’s), ύψους 2 δισ. ευρώ (αν εγκριθούν όλες οι δόσεις) αλλά και το μέρισμα των περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα αποδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως, οι δανειστές επιμένουν ότι τα έσοδα αυτά είναι έκτακτα (one off) και δεν είχαν προϋπολογιστεί στο τρέχον πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά δεν αναγνωρίζουν ότι ενισχύουν το πλεόνασμα άρα μειώνουν τα ποσά για την εξυπηρέτησης χρέους μια λογική που αποδέχεται η Eurostat σε όλη την Ευρώπη.«Πως είναι δυνατόν όταν δεν πιάνουμε τους στόχους να έχουμε συνέπειες και όταν υπερβαίνουμε τους στόχους πάλι να έχουμε συνέπειες» σημειώνουν επί του θέματος στελέχη του οικονομικού επιτελείου.Έντονη πίεση για μέτραΗ κυβέρνηση φαίνεται ότι έλαβε την απόφαση να επιδιώξει (με τη σφραγίδα Eurostat) έλλειμμα κάτω από το ορόσημο των ευρωπαϊκών συνθηκών που προβλέπουν επιτήρηση μιας οικονομίας, έστω και για συμβολικούς λόγους.Επί του θέματος αναμένεται «ζωηρή» συζήτηση με την τρόικα.Το θέμα σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τη λήψη ενός ή δύο «δύσκολων μέτρων», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τις οριζόντιες περικοπές π.χ. στις συντάξεις, ώστε να διασφαλιστεί η «εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος» σύμφωνα με τη δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.Αντώνη Σαμαράτρόικα πιέζει για μέτρα για να κλείσουν τα κενά του Προϋπολογισμού του 2014 τα οποία εμφανίστηκαν στον πλάνο των εκτιμήσεων κυρίως λόγω των ασφαλιστικών ταμείων, όπου η «τρύπα» προσδιορίζεται από τους δανειστές στο 1,5 δισ. ευρώ.Το προσχέδιο στη ΒουλήΣύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή η χώρα μας θα εμφανίσει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στη περιοχή των 100 εκατ. ευρώ. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ το 2014 καθώς και αυτός για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% ήδη από το 2013 άρα και το 2014.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 εκτιμάται ότι η ύφεση για φέτος θα περιοριστεί στο 4%, από 4,2% που προβλέπονταν αρχικά ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ.

The post Σταϊκούρας σε τρόικα: Μειώνουμε το έλλειμμα κάτω από 3% appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα