Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά τον ύπνο!

Βρετανοί επιστήμονες,με επικεφαλής τον Ιρσάαντ Εμπραχίμ, ιατρικό διευθυντή του Κέντρου Ύπνου του Λονδίνου,επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στον ύπνο.Υποστηρίζουν ότι ο ύπνος μετά την κατανάλωση αλκοόλ,παρότι πιο εύκολος,δεν είναι τελικά ούτε ξεκούραστος, ούτε ευχάριστος για τον οργανισμό.Είναι συνήθως λιγότερο ποιοτικός και με λιγότερα όνειρα.

Η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε μια συγκριτική αξιολόγηση 20 δημοσιευμένων μελετών για τη σχέση αλκοόλ-ύπνου, που αφορούσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις έρευνες,ασχέτως με την ποσότητα αλκοόλ που

καταναλώνει κάποιος το βράδυ,το αλκοόλ μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να αποκοιμηθεί και μέχρι τα μισά του ύπνου, το αλκοόλ αυξάνει το βαθύ ύπνο.Παράλληλα όσο περισσότερο έχει πιει κανείς, τόσο πιο βαθύς είναι αρχικά ο ύπνος του.Μετά όμως ο ύπνος διαταράσσεται και γίνεται λιγότερο βαθύς και ικανοποιητικός, ενώ μειώνεται σημαντικά η «φάση REM»,κατά τη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος είναι πιο ενεργός και συμβαίνουν τα όνειρα και βοηθά στη λειτουργία της συγκέντρωσης και της μνήμης.

Ο υπεύθυνος της έρευνας τονίζει:“Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Ένα ή δύο ποτήρια μπορεί να είναι ωραίο πράγμα πού και πού, όμως αν αυτό καθιερωθεί πριν πέσουμε για ύπνο, τότε μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Όσο μεγαλύτερη η δοσολογία,τόσο δυσκολότερη η αναπνοή.Γι αυτό,κάποιος που δεν ροχάλιζε ποτέ μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει,ενώ κάποιος που ροχάλιζε ήδη,μπορεί η αναπνοή του να σταματά περιοδικά( υπνική άπνοια).”

Keywords
Τυχαία Θέματα