Το Reuters έρχεται Ελλάδα με αφορμή το γάλα

Στον Ορχομενό έφτασαν οι δημοσιογράφοι του Reuters για να ανακαλύψουν την απάντηση σε ένα ερώτημα που πολλές φορές έχει απασχολήσει τους Έλληνες, και όχι μόνο, καταναλωτές. Πώς γίνεται το γάλα να κοστίζει στην Ελλάδα 1,5 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 31,5% ακριβότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο;

Η έρευνα του βρετανικού πρακτορείου, ξεκινά από τη φάρμα του κτηνοτρόφου Στάθη Αραβανή στη περιοχή του Ορχομενού, ο οποίος αποκαλύπτει πως

η μέση τιμή πώλησης του λίτρου στην εταιρία Δέλτα είναι 45 σεντς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του λίτρου στην  Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, στα 44,79 σεντς, η υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά τη Φινλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Το γεγονός ότι το φρέσκο γάλα όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βασικά προϊόντα διατροφής, έχουν καταλήξει να είναι είδη πολυτελείας, απασχολεί πολλά ελληνικά νοικοκυριά και ειδικότερα οικογένειες με παιδιά.

Το Reuterς στην έρευνα αναφέρει ότι μεγάλο ποσοστό Ελλήνων θεωρεί οι τιμές του γάλατος χειραγωγούνται, μία υποψία που ενισχύεται από το πρόστιμο των 75 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε αρκετές επιχειρήσεις το 2007.

Από μεριάς υπουργείου Ανάπτυξης οι υποψίες χειραγώγησης κρίνονται ανακριβείς, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς συμπληρώνει: «Ο ανταγωνισμός δουλεύει. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ενεργών εταιρειών και το εύρος των τιμών είναι ευρύ. Δεν λέω ότι το γάλα είναι φθηνό, όμως πιστεύω ότι η τιμή είναι δίκαιη»,  «χρεώνοντας» την υψηλή τιμή πώλησης στα έξοδα συσκευασίας και μεταφοράς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο πραγματικός λόγος της υπερτιμολόγησης του προϊόντος, βρίσκεται στο γεγονός ότι το φρέσκο γάλα πωλείται στην Ελλάδα με διάρκεια ζωής πέντε ημερών, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφαρμόζεται διάρκεια παραμονής 10 ημερών.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα