Ψήφισμα 2ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης δικαιούχων ΟΕΚ

Σήμερα Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, στο Ολυμπιακό Χωριό, πραγματοποίησε τις εργασίες της η 2Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Συλλόγων και Οικισμών δικαιούχων ΟΕΚ  με τη συμμετοχή  Οικισμών απ’ όλη την Ελλάδα. Η συνδιάσκεψη κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα και αποφάσεις:

«Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει, υπόσχεται και δεσμεύεται να ολοκληρώσει ότι άφησαν σε εκκρεμότητα

οι προηγούμενες. Να υπογράψει νέα «δανειακή σύμβαση», να ανοίξει νέο γύρο βάρβαρης επίθεσης ακολουθώντας πιστά τις εντολές  ΕΕ, ΔΝΤ, ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας»

Στα πλαίσια αυτής της συνολικής επίθεσης , συμπεριλαμβάνεται και η άθλια προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας από κάθε εργατική οικογένεια. Είτε με την νομιμοποίηση του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, είτε με την αναστολή ανέγερσης νέων εργατικών κατοικιών και το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές τις οποίες εισπράττει τώρα ο ΟΑΕΔ, χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα και υπολογίζονται γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με τα σημερινά δεδομένα.  Από αυτά αποδίδονται στον Οργανισμό περίπου 5 εκατ. ευρώ το μήνα

-Επίσης ο Οργανισμός εισπράττει 5 εκατ. ευρώ περίπου από οφειλές των δικαιούχων.

-Το ΙΚΑ συνεχίζει να οφείλει πάνω από 3 δις ευρώ στον ΟΕΚ.

-Από τα 365 εκατ. ευρώ διαθέσιμα του Οργανισμού, πριν το κούρεμα, έμειναν 197 και αν σήμερα τα ρευστοποιήσει θα μείνουν 90 εκατ. ευρώ.

-Ο Οργανισμός είχε ειδικό λογαριασμό με 205 εκατ. ευρώ τα οποία τα άρπαξε ο ΟΑΕΔ.

-Σήμερα βρίσκονται σε διάφορες τράπεζες, λογαριασμοί του Οργανισμού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

-Τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού φτάνουν σήμερα τα 3 εκατομμύρια μηνιαία.

Δηλώνουν: «Είναι ψέμα αυτό που ακούγεται από Υπουργούς της συγκυβέρνησης ότι ο Οργανισμός συνεχίζει να υλοποιεί τα προγράμματα του».

Ο Οργανισμός δεν έχει κάνει σχεδιασμό για κανένα καινούριο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που είναι σε εξέλιξη, είναι το παλιό του 2009, που ξεκίνησε να δίνεται το 2011.

Αντιτίθενται στα σχέδια αυτοδιαχείρισης του Οργανισμού, λέγοντας: «Τα σενάρια που ακούγονται από διάφορες πλευρές για αυτοδιαχείριση του Οργανισμού, για Συγχρηματοδότηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) , για επιχειρηματικές δραστηριότητες, ευρωπαϊκά προγράμματα της ΕΕ, ΕΣΠΑ κλπ, θα μας βρουν απέναντι.»

Πιο συγκεκριμένα απαιτούν:

1)Την ανασυγκρότηση του ΟΕΚ  κάτω από διαφανή λαϊκό έλεγχο, διατηρώντας τον βασικό του προσανατολισμό, στην παροχή φτηνής εργατικής κατοικίας, με την ενίσχυση του κατασκευαστικού έργου και των προγραμμάτων επιδότησης.

2)5ετή τουλάχιστον αναστολή πληρωμών της δόσης, για όσους είναι άνεργοι ή σε κατάσταση ειδικών αναγκών λόγω ασθένειας ή μη συνταξιοδότησης ή απορίας.

3)Τιμή αποπληρωμής ανά τ.μ., προσαρμοσμένη στην αξία του κατώτατου μισθού, με τιμή μηνιαίας δόσης, που να μπορεί να πληρωθεί από το εισόδημα κάθε εργατικής οικογένειας.

4)Να αφαιρεθεί από το τελικό τίμημα

Keywords
Τυχαία Θέματα