Την επόμενη φορά, ας το κάνουμε όπως ο Ερντογάν

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία σε πολλά επίπεδα. Ας ελπίσουμε όμως ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τις Η.Π.Α. ο πρωθυπουργός θα διορθώσει τα λάθη της προηγούμενης.

Δεν χρειάζεται μεγάλη σοφία. Ας ακολουθήσουμε απλώς την πεπατημένη που δημιούργησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν που επισκέφθηκε 2 φορές τον Λευκό Οίκο τους τελευταίους 18 μήνες, δεν πήγε μόνος. Συνοδεύθηκε από μεγάλη αντιπροσωπεία όχι μόνο από υπουργούς

αλλά κυρίως από επιχειρηματίες.

Ο Ερντογάν δεν συναντήθηκε με διαχειριστές Hedge Funds και άλλους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Παρουσίασε σε θεσμικούς επενδυτές τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πραγματικής –όχι της χρηματιστηριακής μόνο- οικονομίας.

Δεκάρα δεν δίνει, ο John Paulson και οι συνάδελφοί του των βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων, για τις διατάξεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα, γι’ αυτή την κατηγορία των επενδυτών, εκπροσωπεί μια αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά χωρίς συναλλαγματικό ρίσκο αλλά και χωρίς μεγάλο βάθος, με προβλήματα ρευστότητας. Σ’ αυτού του είδους τις αγορές, οι επενδυτικές κινήσεις δεν μπορεί παρά να είναι συγκεκριμένου μεγέθους και βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Αντιθέτως, η νέα Ελλάδα διαθέτει δυναμικές τεχνολογικές εταιρείες, σύγχρονες επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τροφίμων, εταιρείεςlogistics, μεταφορών, «πράσινες» μικρομεσαίες μονάδες με δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης, υποχρηματοδοτούμενες έξυπνες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που μπορούν να προσφέρουν διασυνοριακά κέρδη στους πραγματικούς επενδυτές, θέσεις εργασίας στη χώρα και σταθερή φορολογική βάση για το Υπουργείο Οικονομικών…

Αυτού του είδους οι δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να συναντήσουν τους αμερικανούς επενδυτές, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Ίσως γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη στα χέρια του ένα Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούσε να παρουσιάσει τα επόμενα 10 βήματα της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, της κατάργησης των επενδυτικών εμποδίων από την κρατική γραφειοκρατία, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις πραγματικά αναπτυξιακές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Όλα αυτά θα τα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επόμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Για την οποία μπορεί να ζητήσει συμβουλές από τον Ταγίπ Ερντογάν και το δικό τους κυβερνητικό επιτελείο…

Keywords
Τυχαία Θέματα