Τι συζήτησαν Στουρνάρας-Προβόπουλος με την Τρόικα

Συνάντηση με ελεγκτές της τρόικα πραγματοποίησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ώστε να συζητήσουν το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank για

τις οποίες μέχρι 15 Ιουλίου θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες πώλησης.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, ευρωπαίος αξιωματούχος ερωτηθείς για το αν η διαπραγμάτευση ολοκληρώνεται, απάντησε «ναι». Παράλληλα έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των Τροϊκανών με τον Γιάννη Στουρνάρα στις 17:00 στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παρουσιάσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα ευθύνης του που είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπζών, καθώς, όπως λένε πλέον όλο και πιο ανοικτά στο υπουργείο Οικονομικών, τα 50 δισ. «θα φτάσουν και θα περισσέψουν» για να καλυφθούν ακόμα ίσως και άλλες «τρύπες» του προϋπολογισμού, όπως από «ναυάγια» στις αποκρατικοποιήσεις όπως της ΔΕΠΑ ή και υστέρηση στην είσπραξη φόρων.

Δεν είναι και σίγουρο όμως ότι οι ελεγκτές ενέκριναν να χρησιμοποιήσει σαν «μαξιλαράκι» η κυβέρνηση ότι περισσέψει από το κονδύλι για τις τράπεζες, αφού αυτό εξαντλείται φέτος και εκείνοι θέλουν μέτρα μόνιμης απόδοσης, για άμεση μείωση χρέους και ελλειμμάτων.

Οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς κατά πληροφορίες λένε «ναι» στον νέο φόρο ακινήτων. Ωστόσο, ενώ ως γενική ιδέα πείθονται από τους 33 συντελεστές φορολόγησης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και καμιά εικοσαριά για τα «εντός», παρότι δέχονται και να μην εισπράττεται πια από το 2014 ο φόρος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος, δίνουν διορία την κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση να υπολογίσει και να αποφασίσει σε ποιο ύψος πρέπει να φτάσει τελικά ο φόρος, ώστε να μην υπάρξει υστέρηση εσόδων όπως ανησυχεί πως θα συμβεί επειδή αναλαμβάνουν οι εφορίες πλέον την είσπραξή του.

Η Τρόικα περιμένει πλέον να δει δεσμεύσεις και για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, την τύχη της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αλλά άλλωνδημοίων επιχειρήσεων που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα