Τη λύση θα δώσουν –πάλι- οι μετοχές

Οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Τα περιθώρια της λιτότητας έχουν εξαντληθεί.

Μοναδική ελπίδα για τις δυτικές οικονομίες για να «σβήσει» το τεράστιο χρέος που έχει συσσωρευτεί σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, είναι τα χαμηλά επιτόκια, οι σημαντικές υπεραξίες στις χρηματιστηριακές αγορές, με λίγα λόγια το wealth effect .

Να πνιγεί το τέρας του χρέους από την άνοδο όλων των αξιών ενώ τα επιτόκια θα παραμένουν

χαμηλά για να στηρίξουν τη χρηματιστηριακή ανάκαμψη…

Για μία ακόμη φορά, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια του Ευρώ «για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί» χωρίς να αποκλείσει ακόμη και τα «αρνητικά επιτόκια»…

Όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, κάτω από το 1%, οι μετοχές στην Ευρώπη είναι φθηνές και προσφέρουν σοβαρές επενδυτικές ευκαιρίες.

Mε μια σημαντική άνοδο των μετοχών, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους και θα χαλαρώσουν περισσότερο την πιστωτική τους πολιτικής….

Οι μετοχές στην Ευρώπη είναι ακόμη φθηνές. Τον Ιούνιο έγιναν μάλιστα πολύ φθηνότερες, αφού τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνολικά διολίσθησαν περίπου 4% περισσότερο από τα αμερικανικά.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αρνητική απόδοση (underperformance) από τον περσινό Απρίλιο, όταν φούντωσαν –και πάλι- οι ανησυχίες για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος. Η Ευρώπη δείχνει φθηνή και με βάση τους μακροπρόθεσμους συντελεστές αποτιμήσεων.

Η σύγκριση των τιμών με τα εναρμονισμένα στον πληθωρισμό κέρδη σε ορίζοντα 10ετίας (το ΡΕ Shiller όπως ονομάζεται) δείχνει ότι: Η μοναδική φορά, σύμφωνα με συγκρίσιμα στοιχεία που φτάνουν πίσω μέχρι το 1980, που οι ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερο premium ήταν μόνο όταν κόντευε να σκάσει η φούσκα dotcom.

Διαβάστε περισσότερα στο toxrima.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα