Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για την Ουκρανία – Κίνδυνος διαμελισμού

Η εμφυλιακή κατάσταση που επικρατούσε στους δρόμους του Κιέβου μέχρι πριν ελάχιστα εικοσιτετράωρα παίρνει επίσημα πολιτικές διαστάσεις, με αμφίδρομες προειδοποιήσεις και καταγγελίες ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, γεγονός που ισχυροποιεί τα σενάρια που κάνουν λόγο για κίνδυνο διαμελισμού της Ουκρανίας.

Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, έστειλε μήνυμα στη Ρωσία πως θα ήταν μεγάλο λάθος αν αποφάσιζε

να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται» είπε η Ράις απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ρωσικής ενέργειας, στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Μία ημέρα μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη θέση του προέδρου της Ουκρανίας, η Ρωσία αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή στην Ουκρανία στην Μόσχα, λόγω της «επιδεινούμενης κατάστασης» στο Κίεβο, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ουκρανική αντιπολίτευση έχει παρεκκλίνει από τη συμφωνία, κατέλαβε στην πράξη την εξουσία στο Κίεβο, αρνείται να αφοπλιστεί και συνεχίζει να υπολογίζει στη βία» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την Άνγκελα Μέρκελ, το Κρεμλίνο περιορίστηκε στην ανακοίνωση πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν με πρωτοβουλία της καγκελαρίου και πως συμφώνησαν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.

Τόνισαν επίσης «το κοινό τους συμφέρον για σταθερότητα στη χώρα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», ενώ συμφώνησαν να είναι στενή επαφή.

Στο Κίεβο τη Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Άστον μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα, στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕ, η Άστον «αναμένεται να συναντηθεί με παράγοντες κλειδιά και να συζητήσει σχετικά με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δοθεί μια διαρκής λύση στην πολιτική κρίση και να ληφθούν μέτρα σταθεροποίησης της κατάστασης της οικονομίας».

Σημειώνεται ότι τόσο ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν όσο και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε σημείωσαν πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο, μόλις υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην χώρα.

Προσωρινός πρωθυπουργός ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ – Την Τρίτη ο σχηματισμός κυβέρνησης «εθνικής ενότητας»

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο «Πατρίδα», ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής μια ημέρα πριν, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου, ένα 24ωρο μετά την καθαίρεση και τη φυγή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ από το βήμα της ουκρανικής Βουλής δήλωσε ότι προτεραιότητά του αποτελεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και κάλεσε τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαΐου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ – Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σχετικά με τα δρώμενα στην Ουκρανία, χαιρέτισε την «δημοκρατική μετάβαση η οποία έχει αρχίσει», τονίζοντας παράλληλα ότι «η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας πρέπει να τύχουν σεβασμού», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Προς το συμφέρον της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχεται να συσταθεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να οργανώσει το ταχύτερο εκλογές και να αρχίσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τιμοσένκο – Μέρκελ

Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία», κατά τη τηλεφωνική τους συνομιλία το μεσημέρι της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η Γιούλια Τιμοσένκο αποφυλακίστηκε το Σάββατο, με απόφαση της ουκρανικής Βουλής, η οποία παράλληλα ψήφισε την καθαίρεση του φιλορώσου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

The post Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για την Ουκρανία – Κίνδυνος διαμελισμού appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα