Τι διεκδίκησε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Ρεπορτάζ του Βαγγέλη Δεμίρη, “ΕΘΝΟΣ”

Με στόχο να περιορίσει τις απώλειες σε εισροές κοινοτικών πόρων προσήλθε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής «των μεγάλων περικοπών» για τον κοινοτικό προϋπολογισμό (2014-2020) που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες, εν μέσω απόλυτης αβεβαιότητας για την έκβασή της. Μεταξύ των ισχυρών της Ευρώπης πρυτανεύει η λογική του «κόψε, κόψε, κόψε», για την οποία όμως έχουν ήδη «βγει τα μεγάλα μαχαίρια».

Ειδικά για την Ελλάδα ο κίνδυνος εντοπίζεται στο να λάβει η χώρα μας μόνο 11,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 20,2 δισ. ευρώ που δικαιούται από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Η Αθήνα διεκδικεί να ληφθούν υπόψη στους υπολογισμούς για την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων στις χώρες-μέλη οι αρνητικές επιπτώσεις από την εκδήλωση της κρίσης μετά το 2009.

Σε αυτήν τη σκληρή διπλωματική μάχη των Βρυξελλών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας η αρχική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, για περικοπές 30 δισ. ευρώ στην πολιτική της Συνοχής και 25,5 δισ. ευρώ στην αγροτική πολιτική θίγει άμεσα την Ελλάδα.

Η χώρα μας, που εμφανίζει τις υψηλότερες κατά κεφαλήν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ, απειλείται με απώλειες ύψους 2,2 δισ. ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σε αυτήν τη μάχη η Ελλάδα διεξάγει συγχρόνως δύο δύσκολες διαπραγματεύσεις -για τη δόση και τον προϋπολογισμό-, τις οποίες προσπαθεί, έως έναν βαθμό, να συνδέσει.

Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μετατρέψει το «μειονέκτημα» σε «πλεονέκτημα», προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα βελτιώσουν τον δείκτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό θα μπορούσε να αμβλύνει τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

«Εμμένουμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλήττεται έντονα από την κρίση. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται υπόψη στατιστικά στοιχεία που δεν αντικατοπτρίζουν την ειδική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ελληνική οικονομία», είναι η θέση της Αθήνας.

Πάντως είναι σαφές ότι το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης επταετίας εξαρτάται από τρεις παραμέτρους, οι οποίες παραμένουν ακόμη άγνωστες. Πρόκειται για το συνολικό ποσό των δαπανών για την ΕΕ, το ποσό που θα διατεθεί για την πολιτική Συνοχής και βεβαίως το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών είναι μεγάλες. Ανέφεραν, ειδικότερα, ότι οι χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού πιέζουν για περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ και υπενθύμισαν ότι η πρόταση του Χ. βαν Ρομπάι προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Χέρμαν

Keywords
Τυχαία Θέματα