“Θρίλερ” στην κυπριακή Βουλή

Σήμερα στις 18:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει τελικώς η ολομέλεια της κυπριακής βουλής και ύστερα από τρεις αναβολές, ώστε να συζητηθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το “κούρεμα των καταθέσεων“. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές όπως φαίνεται, αφού όλα θεωρούνται ανοιχτά ως προς το αν το νομοσχέδιο θα επιτύχει την πλειοψηφία ή όχι που χρειάζεται, καθώς από τους 56 συνολικά βουλευτές της κυπριακής Βουλής χρειάζονται 29 ψήφοι ώστε να περάσει με πλειοψηφία το νομοσχέδιο.

Τη

στιγμή που οι είκοσι βουλευτές του πρόεδρου της κυπριακής Δημοκρατίας λένε «ναι» στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων, οι οκτώ του ΔΗΚΟ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποια στάση πρόκειται να κρατήσουν στην ψηφοφορία της Βουλής. Και αυτό διότι –όπως ανέφεραν χθες στελέχη του έτερου κόμματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας– δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί οι όροι που έχουν θέσει.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που υπάρχει στο κόμμα για την απόφαση του Eurogroup είναι πως ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για να σταλεί, όπως είπε, «το ηχηρό μήνυμα στο Eurogroup ότι η Κύπρος δεν δέχεται το κούρεμα». Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Σαρρής «δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για το Eurogroup και ότι δεν είχε σχέδιο Β’».

Το ΑΚΕΛ – όπως και η ΕΔΕΚ – θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ εισηγείται λύση εκτός τρόικας ενώ επεξεργάστηκε έγγραφο θέσεων, στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση της Ρωσίας και δανεισμός, έστω και μικρών κεφαλαίων, από ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Εκτάκτως και ενώπιον αυτών των εξελίξεων συνεδρίασε χθες το βράδυ το Eurogroup το οποίο άναψε το “πράσινο φως” στην Κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να προβεί σε τροποποιήσεις στο αρχικό νομοσχέδιο, δίνοντας στην ουσία μια δεύτερη επιλογή. Κατά τη συνεδρίαση η οποία κράτησε έως αργά το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης ζήτησαν να διαφυλαχτούν οι καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ και το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει από την εισφορά επί των καταθέσεων, 5,8 δισ. ευρώ, να αντληθεί από υψηλότερες καταθέσεις.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σωκράτης Χάσικος, μίλησε με δραματικούς τόνους, σημειώνοντας πως «είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί από τη μία αν δεν εγκριθεί από τη Βουλή αυτό που ζήτησε το Eurogroup θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία», αλλά με το “ναι” θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

«Έτσι όπως έχουν τα δεδομένα μέχρι στιγμής, φαίνεται πως δε θα ψηφιστεί η πρόταση στη Βουλή και παρότι χθες το Eurogroup πήρε απόφαση να κατοχυρωθούν οι καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα