Θα βρουν άραγε όλοι υποψηφίους;

Η διαμόρφωση ενός ψηφοδελτίου για τους υποψήφιους δημάρχους των μεγάλων πόλεων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός λόγος που οι δημοσκοπήσεις οι οποίες βλέπουν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν προσφέρουν επαρκή στοιχεία για ανάλυση και αξιοπρεπείς προβλέψεις του αποτελέσματος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Δήμο της Αθήνας.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί 14 επίσημες υποψηφιότητες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Ο καθένας από τους 14 υποψηφίους δημάρχους θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να καταθέσει επισήμως το δικό του ψηφοδέλτιο το οποίο θα περιλαμβάνει 183 (!!) υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από τους οποίους ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τουλάχιστον 61 γυναίκες.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο για τον Δήμο της Αθήνας πρέπει να υπάρξουν 2.562 πρόθυμοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (από αυτούς 854 γυναίκες υποχρεωτικά) οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν άφθονο χρόνο και χρήμα και ικανότητες για να προσελκύσουν την ψήφο όσων Αθηναίων πολιτών αποφασίσουν να σηκωθούν από τον καναπέ της αδιαφορίας για να ψηφίσουν τις δύο τελευταίες Κυριακές του Μαΐου.

Είναι προφανές ότι εφόσον αποδεχθούν την πρόκληση, οι 2.562 υποψήφιοι θα ξεχυθούν στους δρόμους της Αθήνας για να διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπερ αυτών και να διεκδικήσουν μία από 48 θέσεις δημοτικού συμβούλου.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι τα λεγόμενα «μικρά δημοτικά κινήματα» όπως π.χ. το «Παναθηναϊκό Κίνημα» του κ. Αβραμίδη, η παράταξη του πρώην Εισαγγελέα Ι. Σακκά ή του κ. Βαλλιανάτου, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Κοινωνία Αξιών του κ. Στρόφαλη ή ο κ. Βιδάλης της «Άμεσης Δημοκρατίας» και οι «Οικολόγοι της κ. Κοντούλη, καταφέρουν να συμπληρώσουν τον κατάλογο των 183 υποψηφίων έκαστος, είναι προφανώς απίθανο να έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες για μια αξιοπρεπή προεκλογική εκστρατεία, σε καιρούς οικονομικής κρίσης, ανεργίας, κοινωνικής αναστάτωσης και αδιαφορίας…

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα στους λεγόμενους «μεγάλους πολιτικούς χώρους» που κατεβάζουν υποψηφίους και θεωρητικά έχουν στημένους εκλογικούς μηχανισμούς και δίκτυα πρόσβασης στα κοινωνικά στρώματα της Αθήνας.

Που θα βρουν τόσους πολλούς υποψηφίους πρόθυμους, ικανούς και οικονομικά αυτοτελείς για να διεκδικήσουν την ψήφο των Αθηναίων; Υπάρχει βέβαια και ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων που πρέπει να βρεθεί για τις Περιφερειακές εκλογές….

Πόσο θα αλλάξει η δυναμική των δημοσκοπήσεων όπως τη βλέπουμε σήμερα όταν 2.562 υποψήφιοι, αφοσιωθούν για τις επόμενες 60 μέρες στη μάχη του σταυρού προτίμησης;

The post Θα βρουν άραγε όλοι υποψηφίους; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα