Τέσσερις μέρες προθεσμία οι ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα και το Κονγκρέσο έχουν προθεσμία τεσσάρων ημερών για να επιτύχουν τον συμβιβασμό που θα αποτρέψει την πρώτη στην ιστορία, στάση πληρωμών των ΗΠΑ επί του αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Ήδη από τα ξημερώματα της Παρασκευής (11/10) το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επισημάνει σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να χάσει την ικανότητα δανεισμού και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην ανταποκριθεί στις πληρωμές. Την

ίδια ώρα, οι παγκόσμιες αγορές περιμένουν με νευρικότητα τις εξελίξεις.

Άπαντες γνωρίζουν πως μία στάση πληρωμών θα ήταν καταστροφική. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να εκμεταλλευθούν την περίσταση ώστε να “περάσουν” δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως επί τους συστήματος συνταξιοδότησης (Social security) και των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τους άνω των 65 ετών και τους οικονομικά ασθενέστερους (Medicare και Medicaid), προγράμματα τα οποία καταλαμβάνουν το 43% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

«Οι συνομιλίες μας ήταν σημαντικές και θα τις συνεχίσουμε», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Χάρι Ριντ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του κόμματός του. «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές θετικής κατάληξης».

Πηγή: efsyn.gr

The post Τέσσερις μέρες προθεσμία οι ΗΠΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα