To διλημμα της κυβερνησης...

...ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Ή ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ;
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταφέρεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η διάσταση απόψεων μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον ...
αναμένεται η θέση του Βερολίνου μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Επί του παρόντος στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η θέση ότι το 2014 η Ελλάδα
θα χρειαστεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης από την Ε.Ε. και πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Θέση με την οποία συμφωνεί ή τουλάχιστον δεν διαφωνεί, όπως λένε με νόημα, στελέχη του υπουργείου, ο Έλληνας υπουργός εθνικής Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, ο οποίος την Παρασκευή χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «το μόνο αξιόπιστο κείμενο».
Πέρα από το εφικτό της εξόδου στις αγορές, στον προβληματισμό του κ. Στουρνάρα υπάρχει το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης καθώς το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές είναι πολύ υψηλότερο (της τάξης του 6% με 7%) σε σύγκριση με το δανεισμό εντός Μνημονίου που κυμαίνεται ανάμεσα στο 1,5% και 2%.
Το Μαξίμου από την πλευρά του συνιστά υπομονή. Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου το βάρος των διαπραγματεύσεων θα πέσει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα και στην προετοιμασία του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Αν και ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο την έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και την απεμπλοκή από τα μνημόνια (στόχος που θα αποτελέσει και το μεγάλο του όπλο στο ενδεχόμενο η χώρα να πάει σε τριπλές εκλογές την Άνοιξη) ουδείς στην κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει ένα νέο δανεισμό αρκεί αυτός να μη συνοδεύεται από νέα μέτρα. Αν μάλιστα οι δανειστές μας προχωρήσουν και σε μια ελάφρυνση του χρέους, λέει κυβερνητικό στέλεχος, τότε μπορούμε να πάμε σε εκλογές έχοντας σαφέστατα δείγματα εξόδου από το σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας.
Ο δεύτερος εταίρος της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ πιέζεται και πιέζει από τη συνεχή πτώση των δημοσκοπικών του ποσοστών. Η πολιτική της απόλυτης συμπόρευσης με τη Ν.Δ. δεν βρίσκει απήχηση στον κόσμο, υποστηρίζουν πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και ζητούν από την ηγεσία να εκπέμψει με σαφήνεια το δικό της εναλλακτικό στίγμα.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Πρωθυπουργό να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας προφανώς ότι προηγείται η ισορροπία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, για τη μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το γνωστό email στην τρόικα και τις αλλαγές στο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με την κριτική που ασκεί κατά καιρούς τόσο η καραμανλική πτέρυγα όσο και εκείνη των «μητσοτακικών» της Ν.Δ. στον κ. Στουρνάρα οδήγησαν πολλούς να κάνουν λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.
Πληροφορία που διαψεύδει το Μαξίμου τονίζοντας ότι ο κ. Στουρνάρας χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού στο μέτρο που ο ένας είναι υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της χώρας και ο άλλος για την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.
Εν κατακλείδι, σταθερά μεταξύ τόσο των εταίρων στη συγκυβέρνηση όσο και μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών είναι η κατηγορηματική άρνηση στη λήψη και νέων μέτρων, ενώ τα πάντα για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και για την ελάφρυνση του χρέους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014. Η εξέλιξη των δύο μείζονος σημασίας θεμάτων θα αποτελέσει και το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει τις τριπλές κάλπες.
Πηγή :naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα