Τέλος στην απόδοση του ανείσπρακτου ΦΠΑ βάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να επιλέγουν αν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να μην πληρώνουν ΦΠΑ, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, αναβάλλεται η φορολογική υποχρέωση επί των πωλήσεων, για να συμπίπτει χρονικά με την πληρωμή, αναβάλλοντας έτσι το σημείο στο οποίο οι φορολογούμενοι δικαιούνται να εκπέσουν τον ΦΠΑ

επί των αγορών.

Ωστόσο, στο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο, ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων:

δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτώνέχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή.

Επίσης δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο πριν από την παρέλευση δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα υπάρξει αύξηση ταμειακών ροών και ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα σημειωθεί δραστική μείωση των υποθέσεων που επιλύονται δικαστικά, ενώ θα συμβάλει στην αποφυγή της δημιουργίας ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Στην ίδια τροπολογία, το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομιάς από οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία, καταβάλλοντάς τον με μεταβίβαση ακινήτου στο Δημόσιο. Πλέον οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μεταβιβάζουν την πλήρη κυριότητα ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τον ισχύοντα περιορισμό, που προβλέπει ποσοστό 50% τουλάχιστον του υπό παραχώρηση ακινήτου να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά.

Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση, προβλέπεται η φορολόγηση των πολιτών που κατά τη χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. (όπως συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών). «Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων», αναφέρει η τροπολογία.

The post Τέλος στην απόδοση του ανείσπρακτου ΦΠΑ βάζει το Υπουργείο Οικονομικών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα