Τέλη κυκλοφορίας: Δεν βγαίνει ο λογαριασμός

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών από την πρόθεση και μόνο εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, ώστε να γλυτώσουν από τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αναμένεται να μειωθούν ελάχιστα και αν, τελικά, εγκρίνει τη ρύθμιση η τρόικα.
Σύμφωνα

με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από τα τέλη για το 2012 αναμένεται να διαμορφωθούν σε 1,24 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ που ανήλθαν το 2011 καταγράφοντας αύξηση 11,8%! Οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών μάλλον βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, καθώς για το 2011 οι εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο για 1,26 δισ. ευρώ, αλλά τελικά εισπράχθηκαν 150 εκατ. ευρώ λιγότερα…
Αν αναλογιστεί κανείς και την κατάρρευση των πωλήσεων στα καινούργια Ι.Χ. σε συνδυασμό με το ότι το 70% των αυτοκινήτων που πωλούνται δεν καταβάλλουν τέλη εξαιτίας των χαμηλών εκπομπών ρύπων και την ισοπέδωση των πωλήσεων στην κατηγορία των αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 2 λίτρων, αποδεικνύεται πως οι υπολογισμοί είναι εντελώς λάθος και θα δημιουργηθεί επιπλέον έλλειμμα στα έσοδα.
Παράλληλα, για το 2013 τα έσοδα που υπολογίζουν να εισπράξουν από τα τέλη τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 1,22 δισ. ευρώ μειωμένα κατά μόλις 4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ανεργία αλλά και η έλλειψη ρευστότητας έχουν χτυπήσει «κόκκινο» στην αγορά Ι.Χ. και στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
Όσον αφορά στις πωλήσεις καινούριων Ι.Χ. σε επίπεδο έτους, αυτήν τη στιγμή καταγράφουν πτώση 40,8%, καθώς έχουν διατεθεί 51.666 νέα Ι.Χ. έναντι 87.298 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Αν, βέβαια, συγκρίνει κανείς τις πωλήσεις δεκαμήνου του 2012 με τις αντίστοιχες του 2010, η πτώση που καταγράφει η αγορά ξεπερνά το 65%.

Εκπλήξεις!
Πολλές εκπλήξεις φαίνεται πως κρύβει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, στο οποίο περιλαμβάνονται ο Φόρος Πολυτελείας και όλες οι παρεμβάσεις για αύξηση των εσόδων.
Ειδικότερα, τα έσοδα που προέρχονται από τον Φόρο Πολυτελείας εκτιμώνται πως το 2013 θα είναι μηδενικά, ενώ το 2014 «εκτοξεύονται» στα 68 εκατ. ευρώ, τα οποία στην επόμενη διετία ως διά μαγείας πάλι εξαφανίζονται, καθώς γίνονται και πάλι μηδενικά! Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει σημάνει συναγερμό σε εισαγωγείς, εμπόρους και εκτελωνιστές Ι.Χ., οι οποίοι περίμεναν την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας από το καλοκαίρι, αλλά, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ.
Αν πάλι καταργηθεί ο Φόρος Πολυτελείας το 2013, βάσει του Μεσοπρόθεσμου, θα επανέλθει το 2014 και, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει τα κυβερνητικά στελέχη, θα αποφέρει και 68 εκατ. ευρώ!
Αν, βέβαια, αναλογιστεί κανείς πως όλα αυτά τα χρόνια ο Φόρος Πολυτελείας από τα Ι.Χ. έχει αποφέρει περίπου 5 εκατ. ευρώ και σχεδόν άλλα τόσα από τα υπόλοιπα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργηθεί ο Φόρος Πολυτελείας στα Ι.Χ., αλλά σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόν

Keywords
Τυχαία Θέματα