Ταξίδι στη Ρωσία για τον πατέρα του Σνόουντεν

Βίζα από τη Ρωσία έχει λάβει ο πατέρας του Έντουαρντ Σνόουντεν, του φυγάδα πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και πρόκειται να μεταβεί εκεί «σύντομα» για να δει τον γιο του, δήλωσαν την Κυριακή ο ίδιος και ο δικηγόρος του.

Σε τηλεοπτική εμφάνισή του ο δικηγόρος Μπρους Φέιν δήλωσε πως ο ίδιος και ο Λον Σνόουντεν διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς το κατά πόσο ο νεαρός Σνόουντεν θα μπορεί να

έχει μια δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Σκοπεύουμε να επισκεφθούμε τον Έντουαρντ και να εισηγηθούμε συνηγόρους υπεράσπισης που έχουν εμπειρία στις διώξεις με βάση το νόμο περί κατασκοπείας», είπε ο Φέιν.

Ο Λον Σνόουντεν δήλωσε σε έναν δημοσιογράφο έξω από το σπίτι του στην κομητεία Λέι, στην Πενσιλβάνια, πως έχει πάρει βίζα αλλά δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία για το ταξίδι στη Ρωσία προκειμένου να δει τον γιο του.
Ο νεαρός Σνόουντεν παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Μόσχας περισσότερο από πέντε εβδομάδες προτού η Ρωσία τού παραχωρήσει πολιτικό άσυλο την 1η Αυγούστου.

Ο Λον Σνόουντεν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς την Τετάρτη πως δεν έχει μιλήσει με τον γιο του αφότου ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Χονγκ Κονγκ, ακριβώς πριν τις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με τα προγράμματα επιτήρησης των ΗΠΑ.

Την Κυριακή ο πατέρας Σνόουντεν επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα στην υπόθεση του γιου του και απέρριψε τη δέσμευση που έδωσε ο πρόεδρος την Παρασκευή ότι θα βελτιώσει την εποπτεία της επιτήρησης, τη διαφάνεια και άλλες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στα προγράμματα της κυβέρνησης.

«Πιστεύω ότι πολλά από αυτά που εισηγήθηκε είναι επιφανειακά», είπε ο Σνόουντεν στο ABC.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν είναι ανοικτός» σε μια συμφωνία απολογίας που θα επέτρεπε στον 30χρονο γιο του να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η μόνη συμφωνία θα είναι η πραγματική δικαιοσύνη», είπε, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του ότι ο γιος του δεν θα έχει καλή μεταχείριση επειδή το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη έχει καταπατηθεί από τις δημόσιες επικρίσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Η αδυναμία της Ουάσινγκτον να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ έχει βραχυκυκλώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Ο Ομπάμα ματαίωσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και οι δύο χώρες είχαν υψηλού επιπέδου συνομιλίες για θέματα πολιτικής και άμυνας στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα